Werken als ambtsdrager: mooi, moeilijk, betekenisvol en belangrijk
Ter introductie op dit themanummer wordt hier, aan de hand van de verschillende bijdragen, de rode draad zichtbaar in wat we willen delen over ‘het ambt’ in onze kerken.
Ter introductie op dit themanummer wordt hier, aan de hand van de verschillende bijdragen, de rode draad zichtbaar in wat we willen delen over ‘het ambt’ in onze kerken.
Hoe lees ik de Bijbel? Die vraag stond centraal in het Ouderlingenblad van juni 2024. Kennis en inzicht over de samenstelling en de achtergrond zijn broodnodig als je oog wilt krijgen voor de diepte van dit prachtige, maar ook complexe boek. Dat gun je iedereen! Maar hoe ‘lees’ je de Bijbel met mensen die geen lezer zijn? In deze ‘Aan de slag’ vind je een aantal tips en suggesties.
Hoe voer je op goede wijze een moeilijk gesprek? Vijf gouden tips voor dit gesprek.
Vrijwel elke zondag hangt hij rond de ingang van de kerk. Strak in pak. Kind van de gemeente en tegelijkertijd man met onberekenbaar gedrag. Psychoses, waanbeelden, stalkgedrag richting meerdere vrouwen en dreigende woede-aanvallen maken dat de toegang tot het kerkgebouw hem ontzegd is. Dat kon niet anders. Tegelijkertijd voel je zijn hunkering om mee te mogen doen. Wat kun je als kerkelijk werker, predikant, of geestelijk verzorger betekenen in deze rafelige realiteit?
Een sterk beeld, dat behulpzaam kan zijn bij het zoeken naar antwoorden op de vraag van dit themanummer, is de familie. Zelfs de aangebrande aardappels worden geserveerd, én gegeten! Omdat we elkaar gegeven zijn…
We kennen er allemaal wel één of meer, van die mensen die vol enthousiasme ‘ervoor gaan’. In de kerk, in onze gemeenten of omgeving zetten ze zich in voor de goede zaak. In deze vaste rubriek worden dit seizoen een paar van die ‘bevlogen mensen’ in het licht gezet.
Ruim plaats voor een belangrijke hedendaagse ‘vrome vrouw’: Tish Warren, Anglicaans priester in de V.S. en schrijfster van invloedrijke boeken. Wat heeft zij ons te zeggen en te leren?
Een themanummer over ‘vrome vrouwen’, in december – dus met de eerste vrome vrouw Maria in onze gedachten. In haar spoor velen meer. Ter inleiding dit eerste artikel, met het wie, wat en waar van dit nummer.
Onlangs was ik in het Kröller-Müller Museum. Terwijl ik daar liep, viel het me ineens op: het contrast tussen de rijke uitstraling van het museum en de onderwerpen die Van Gogh koos. Denk aan titels als ‘Kop van vrouw,’ ‘De zaaier’ en natuurlijk ‘De aardappeleters.’ Wat een kunstenaar ben je als je miljoenen mensen vol bewondering kunt laten genieten van een armelui’s familie die een pan met het goedkoopste voedsel naar binnen lepelt!