Menu

Filters

Hoofdthema

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Oude Testament

Nieuwe Testament

Auteur

Lidmaatschap

None

Rouw

Rouw is van alle tijden en het is dan ook niet vreemd dat we rouw ook tegenkomen in de bijbel. Rouw kan ingewikkeld zijn, het gaat gepaard met intense emoties. Het is persoonlijk en individueel, maar in het bijbelse verhaal zien we ook momenten van collectieve rouw. Rouw om verlies van geliefde personen is waarschijnlijk de bekendste vorm van rouw. Toch is rouw ook breder te voelen: het gaat om verlies in de brede zin. In deze Schrift-serie bekijken we rouw vanuit verschillende perspectieven, van vertaalkwesties tot rituelen, en hoe verdriet, afscheid en rouw met elkaar samenhangen.

None

Zelf verstillen voor wie stil gemaakt is

Dat er delen van de bevolking zijn die onderdrukking meemaken, of hebben meegemaakt, is niks nieuws vandaag de dag. Het publieke discours over onderdrukking stipt onder andere thematiek aan rondom racisme, het slavernijverleden, man-vrouwverhoudingen, de LHBTQIA+-gemeenschap of moderne slavernij. De stemmen die zo lang verstomd werden, worden mondjesmaat gehoord – althans, er wordt veel gesproken en geschreven over groepen die onrecht is en wordt aangedaan.

None

Incognito

Iemand kan goede redenen hebben om (even) niet herkenbaar te zijn als de persoon die hij of zij is. In de Bijbel komen we nogal wat personen tegen die niet herkend (willen) worden. De vraag naar de identiteit van de persoon in kwestie staat dan op scherp. Vanwaar de vermomming? Juist een verbergen van de identiteit kan veel onthullen over de persoon en diens rol in zijn of haar directe omgeving. Met welke reden gaat iemand incognito?

Nieuwe boeken