Menu

Filters

Hoofdthema

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Oude Testament

Nieuwe Testament

Auteur

Lidmaatschap

None

Holistische missie als opdracht voor christenen

‘Integral Mission’ is een holistische, theologische visie op de opdracht van christenen. Deze theologische visie is uitgewerkt in Chris Wrights De Bijbelse missie. In dit boek zet Wright uiteen wat Gods missie met zijn schepping is, wie Gods kinderen zijn en wat Gods missie en de identiteit van Gods kinderen betekenen voor de opdracht die ze in deze wereld hebben. In deze bijdrage zet ik uiteen hoe Wright zijn missiologische visie opbouwt.

Basis

Spiritualiteit vind je ‘gewoon’ in de natuur

Voor Corinne Groenendijk is haar regelmatige ‘gewone ommetje’ veranderd naar ‘een bron van spiritualiteit’. De elementen, de natuur, het groen, de aarde dragen bij aan haar bewustwording van haar ‘schepsel-zijn’. Hoe leef je milieuvriendelijk? Franciscus van Assisi hielp haar inzien: ‘Ik mag meewerken met Gods geest, die werkt in de hele schepping.’

Basis

Relieken en heilige plaatsen, een bezoek of pelgrimage: wat gebeurt er?

De Belgische filosoof Louis Dupré inspireerde hoogleraar filosofie en ethiek Willem Lemmens tot het nadenken over wat er gebeurt bij een bezoek aan heilige plaatsen. Dupré had een godservaring in een bedevaartsoord, hoewel de plek zelf weinig aantrekkelijk was. Voor hem werd dit een heilige plaats. Een plek wordt heilig door een bijzondere gebeurtenis en door wat bezoekers, pelgrims en reizigers er vervolgens beleven.

None

Erfzondeleer 2.0 en hedendaagse vormen van slavernij

Onlangs hoorde ik in een kerkdienst de dominee zeggen: “We gaan niet verloren, we liggen verloren.” Het is een zinnetje dat me weer te binnenschoot bij het verzoek om iets te schrijven over slavernij en gereformeerde theologie. ‘We gaan niet verloren, we liggen verloren’ – en dat dan even niet als antwoord op de vraag naar eeuwig heil of onheil, maar als karakterisering van slavernij als maatschappelijk kwaad in heden en verleden.

Premium

Preekschets Leviticus 24:14

Marinus Beute schreef een preekschets over een barbaars overkomende straf op de overtreding van een verbod, dat op God vloeken. Dit lijkt zo op een zomerzondag weinig passend thema. Leviticus komt tot echt leven via o.a. meer een boek van Vonne van der Meer, een tekening hoe van een klein lijkend vergrijp een enorme chaos kan komen. Zo wordt deze preekschets een beschouwing, die in zomertijd tot bezinning kan leiden.

Nieuwe boeken

Lid worden