Menu

Filters

Hoofdthema

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Oude Testament

Nieuwe Testament

Auteur

Lidmaatschap

Basis

Franciscus van Assisi: een leider die ook los kan laten

De zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren heet ‘Weeskinderen- of Wezenzondag’. Jezus’ volgelingen zijn als weeskinderen achtergelaten.
Twaalf eeuwen na Jezus’ Hemelvaart voltrekt zich iets soortgelijks rond Franciscus van Assisi. Toen hij wist dat zijn boodschap was overgekomen, trok hij zich terug als leider. En toen hij stierf, liet hij een beweging achter die zelfstandig verder moest.

Basis

In beweging voor gerechtigheid, verzoening en eenheid

Rond herdenking en bevrijding besteedt Geert van Dartel (voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland) aandacht aan het thema ‘vrede’ binnen de Wereldraad van Kerken. Vanaf 2013 roept de Wereldraad van Kerken op tot een ‘pelgrimage van gerechtigheid en vrede’. Een van de laatste Nederlandse uitwerkingen daarvan was het leggen van zonnebloemen bij de Oekraïense ambassade. In de algemene vergadering van 2022 is de tekst aangepast in ‘een pelgrimage van gerechtigheid, verzoening en eenheid’. Opmerkelijk is dat het woord vrede is weggevallen.

Basis

Beteugelde woede kan de vrede dienen

Hoe keken Thomas van Aquino, Benedictus van Nursia, Martinus van Braga, Johannes Cassianus en Augustinus naar ‘woede’? Sommigen zeggen: onderdruk en vermijd woede. Anderen zeggen: laat woede toe maar laat haar niet tot wasdom komen. Benedictus zei bijvoorbeeld: je moet je woede niet uitleven, niet de vrije loop laten, je moet haar niet tot voltooiing brengen.

Basis

Thuiskomen in vrede

Nadat haar moeder overleden is, cirkelt Barbara Zwaan rond het begrip ‘vrede’. Ze voelt iets van vrede terugkomen als ze zich al wandelend met haar verbindt. De innerlijke vrede van haar moeder was gegroeid, naarmate ze zich meer moest overgeven aan het vergeten, dat bij haar dementie hoorde. Nu ze in haar hemelhuis is, is die vrede volmaakt. Barbara’s ontdekking dat de geestelijke verwevenheid sterker is dan de dood, voelt als thuiskomen, in vrede.

Nieuwe boeken

Lid worden