Vonne van der meer – letselschade
Hoe gaan we om met ‘ongeluk’? Als het onszelf overkomt, of als we het bij een ander meemaken? Veel stof tot nadenken en in de spiegel kijken geeft de kleine roman Letselschade…
Hoe gaan we om met ‘ongeluk’? Als het onszelf overkomt, of als we het bij een ander meemaken? Veel stof tot nadenken en in de spiegel kijken geeft de kleine roman Letselschade…
Mevrouw de Boer, Anja (80 jaar), is afgelopen najaar verhuisd naar een verpleeghuis. Ze heeft de ziekte van Alzheimer. Anja en haar man Tom wisten dat al een tijd. Toch spraken ze er weinig over. In het begin van haar ziekte ging het nog aardig goed met Anja. Als ik bij hen op bezoek was, merkte ik wel dat Anja sommige dingen twee of drie keer vertelde. Maar verder leek er niets aan de hand. Vorig jaar ging de gezondheid van Anja opeens snel achteruit.
snel duizelig. Ze kon bijna niets doen, enkel rusten en een beetje ‘rondscharrelen in en om het huis’. Linda hoopte dat ze met een paar weken wel weer aardig opgeknapt zou zijn. Maar het herstel duurt veel langer dan gedacht. Inmiddels is de val vijf maanden geleden. Nog steeds wordt Linda door verschillende klachten beperkt in haar doen en laten.
Bezoekmedewerkers bij ouderen en dementerenden vragen nogal eens om aanwijzingen hoe het gesprek gaande te houden. Als zo’n hulp volgt hier het verhaal over ‘het Klein Levensboek’. U doet er vast inspiratie aan op!
Om het thema van dit nummer praktisch en concreet te maken, worden enkele dilemma’s als casussen ingevoegd. Nelleke Boonstra reikt er hier twee aan.
Mevrouw Joke Vos (92 jaar) is begin deze week opgenomen in het ziekenhuis. Ze voelde zich al een paar dagen niet lekker.
Het is bekend: er zijn lange wachtlijsten voor organen. Soms té lang… Maar soms ook komt uit onverwachte hoek een aanbod… Hier twee interviews met ontvangers bij een orgaandonatie. Hoe verandert het leven daardoor? En hoe voelt het naar de gevers?
Orgaandonatie kan gebeuren na een plotseling sterven, het kan ook een schenking zijn bij leven. Hoe komt iemand tot het besluit één of meer organen te doneren? Hoe gaat het in z’n werk? En hoe kijken betrokkenen er achteraf op terug? Twee interviews:
Iedere kerkgemeenschap komt in en via gemeenteleden in aanraking met dementie. Hier komt de vraag aan de orde hoe mensen met dementie en hun partners en kinderen deel uitmaken van de gemeente, hoe zij hun ervaringen kunnen delen en op verhaal kunnen komen.
Nieuwe boeken