‘Ik hoor of zie nooit wat van de kerk’
Hoe gaan we om met kritiek? Zeker als het om de kerk gaat, die ons lief en dierbaar is? En tegelijk, hoe kun je proberen de ander ook echt te verstaan? Zit er misschien een heel verhaal achter?
Hoe gaan we om met kritiek? Zeker als het om de kerk gaat, die ons lief en dierbaar is? En tegelijk, hoe kun je proberen de ander ook echt te verstaan? Zit er misschien een heel verhaal achter?
Hoe is het voor een moeder om een zoon te hebben met een ernstige beperking, en die dan ook nog te verliezen als hij 16 jaar oud is? Thijs Tromp had er een gesprek over met Elisabeth van Windt, moeder van Tobias.
Som ze maar eens op, alle mensen met een beperking waar de Bijbel van vertelt..! Het zijn er heel wat, en heel verschillend. Valt er iets te zeggen over oorzaken en gevolgen? Over hoe die mensen zelf, maar ook de omstanders zo’n beperking beleven? Hoe verschilt de bijbeltijd met de onze, en wat zijn de overeenkomsten?
Met een prachtig beeld, van een ploegende boer die moet omkeren omdat er een steen ligt, gaat het hier over faith – vertrouwen, als basis van geloof. En net zo belangrijk is de gemeenschap, van gewone gelovige mensen.
Nieuw Kerkelijk Peil (NKP) is een instrument dat je als gemeente helpt om zicht te krijgen op wat je al in huis hebt. Het wordt sinds een aantal jaren gebruikt en is beschikbaar voor elke kerk in Nederland die mee wil doen. Waar is het instrument voor bedoeld en wat heeft het tot nu toe opgeleverd? In dit artikel laten we iets meer zien over wat NKP kan betekenen voor kerken in Nederland.
In het pastorale contact zal de Bijbel op één of andere manier ter sprake kunnen komen. Direct of indirect, als begin of juist als afsluiting van het gesprek. Hier worden wat aanbevelingen gedaan die ons tot steun kunnen zijn.
De huidige Paus Franciscus is afkomstig uit de kloosterorde van de Jezuïeten. Ignatius van Loyola is de stichter van die orde en de oorsprong van de ignatiaanse spiritualiteit. In dit artikel komen we dichter bij hem en zijn bedoeling.
Voor het verdiepen van onderlinge verbondenheid kan het goed zijn met een groep jongeren ‘in retraite’ te gaan. Maar, hoe organiseer je dat? Waar kan dat? Wat is bij voorbaat nuttig te overwegen? Wordt het vóór… of dóór jongeren? Deze en meer vragen, met antwoorden waaruit ervaring spreekt.
In de samenleving, maar ook in de kerk is een grote verscheidenheid aan mensen. Hoe gaan die met elkaar om? Zien ze elkaar, maken ze contact? Hinderen (voor)oordelen wellicht…? Over ‘de ene, algemene, christelijke kerk’…