Preekschets Matteüs 3:15 – Gerechtigheid
Deze preekschets van Bert Aalbers gaat over de doop van Jezus en het vervullen van alle gerechtigheid.
Deze preekschets van Bert Aalbers gaat over de doop van Jezus en het vervullen van alle gerechtigheid.
In deze preekschets van Egbert Terpstra staat Gods heerlijkheid centraal (Lukas 2:9b). God komt in Christus heerlijk, maar is ook raadselachtig én reddend aanwezig. Een uitdagend thema waar zo vaak Gods áfwezigheid wordt ervaren in onze cultuur.
Begint het lijden van Jezus in de nacht van de overlevering, als Hij gevangengenomen en veroordeeld wordt? Of bij de viering van het Pascha, als Jezus het brood breekt en zegt: ‘Doet dit om mijn dood te gedenken’? Of moeten we zeggen dat het begint op Palmzondag: ‘Heden Hosanna, morgen kruisigt Hem’? Bert Aalbers gaat er in het artikel diep op in.
In deze preekschets voor Advent valt alle licht op de vergeving die God in Jezus geeft. Dit is zijn functie als Messias! Mensen komen naar Jezus in de verwachting dat er iets moois zal gebeuren. Jezus beschaamt hun vertrouwen niet. Dat is Advent.
Deze preekschets van Hans Wachtmeester is geschreven voor de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ‘Eeuwigheidszondag’ of ‘Christus Koning’. Veel kerken houden ‘Allerzielen’: herdenking van de overledenen van dit afgelopen kerkelijk jaar. Naast de eigen gemeenteleden kunnen leden ook overledenen gedenken en daarvoor een kaars aansteken, die niet bij de eigen gemeente hoorden. Psalm 121 staat centraal in de preekschets.
Op deze eerste Adventszondag staat de prediking van Johannes de Doper centraal. Evenals de oudtestamentische profeten spaart hij zijn hoorders niet: omdat ze zich erop beroemen Abraham tot vader te hebben, maar er niet naar leven, noemt hij hen ‘adderengebroed’. Bert Aalbers gaat in deze preekschets voor Advent uitgebreid in op de woorden van Johannes.
Dankdag voor gewas en arbeid: een jaarlijks terugkerend moment om dankbaar terug te kijken op alles wat God ons heeft gegeven. We staan stil bij de vrucht op de gedane arbeid in het algemeen en die van agrariërs in het bijzonder. In deze preekschets geeft Jan Swager aan dat deze dag een uitgelezen kans biedt om te reflecteren op de schepping, de natuur én de betekenis van werk.
Je wilt deze Israëlzondag niet om de actualiteit heen – de aanslag van Hamas een jaar geleden, de strijd in Gaza en in Zuid-Libanon die daarop volgden. Rouw! Kerkgangers komen met de verwachting daarover iets te horen. Maar hoe? Jan Swager schrijft deze preekschets over Jesaja 25:6 speciaal voor Israëlzondag 2024.
Preken is een ambacht dat niet zonder reflectie kan. Wieb Boerma zet in het artikel uiteen dat het belangrijk is om je bewust te zijn van factoren die van invloed zijn op een preek.