Menu

Filters

Hoofdthema

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Oude Testament

Nieuwe Testament

Auteur

Lidmaatschap

None

Kunstmatige intelligentie geschapen naar ons evenbeeld

‘Wat is de impact van kunstmatige intelligentie die steeds beter, teksten, afbeeldingen en video’s kan maken? Hoe wordt de creativiteit van de mens geraakt door de generativiteit van AI? Of moeten we eigenlijk al spreken van ‘de creativiteit van AI?’ In dit artikel vliegt Jack Esselink de creativiteit van AI aan vanuit filosofie en theologie.’

None

Seksualiteit voorbij punten scoren

Frank Bosman schreef eerder al een column over seksualiteit en theologie. Hij pleit ervoor theologen te betrekken in gesprekken over seksualiteit, samen met mensen uit andere disciplines. Ik zou het wat sterker willen beweren. Vanuit bijbel en theologie hebben we een boodschap over seksualiteit die de hele wereld mag horen. Ook onze eigen kerkelijke wereld overigens.

None

Wat is het genre van de Bijbel?

In deel twee van zijn ‘Theologisch drieluik’ over de Bijbel, gaat Klaas Spronk in op de verschillende soorten teksten waar de Bijbel uit bestaat. Niet alleen lopen de genres van bijbelboeken uiteen van profetie tot poëzie, geschiedschrijving tot apocalypse; ook verschilt Hebreeuwse poëzie in vorm en inhoud van hedendaagse poëzie – en zo ook voor de andere genres. Wat zegt dit over de betekenis van de Bijbel?

None

Wat is de Bijbel?

Dat de Bijbel belangrijjk is voor kerk- en christen-zijn, is overduidelijk een understatement. Maar wat is de Bijbel nou precies? Wanneer is de Bijbel geschreven? En door wie? En is de Bijbel van christenen, dezelfde als die van joden? Klaas Spronk beantwoord de vraag ‘Wat is de Bijbel?’ in deel 1 van zijn Theologisch drieluik, met ‘de Bijbel is een verzameling boeken.’ Maar wat voor boeken?

None

Kunstmatige intelligentie heeft goede theologie broodnodig

‘Kunstmatige intelligentie op zijn best, is een beschrijving van de hemel,’ zegt Elon Musk tijdens een conferentie over dit onderwerp in september 2023.[1] Niemand hoeft meer te werken, iedereen heeft meer dan genoeg geld om rond te komen en elke ziekte kan worden genezen. Dit is slechts een van de vele voorbeelden waarin de afgelopen tijd technologie – en dan met name ‘kunstmatige intelligentie’ (meestal afgekort tot ‘AI’, van het Engelse Artificial Intelligence) – omkleed is met religieuze taal en metaforen.

None

Bodem leggen voor een duurzaam milieu

Weet jij nog hoe de grond er in je omgeving uitzag toen je opgroeide? Waar ik ben opgegroeid, in Malawi, was de grond meestal rood of bruin of iets daartussenin. Ik heb lang gedacht dat alle grond in de wereld die kleuren had. Daarom waren er dingen die ik als ‘normaal’ beschouwde. Ik verwachtte bijvoorbeeld dat modder overal ter wereld rood of bruin was en dat je overal ter wereld, als je naar de grond keek, ook stof zou zien.

Nieuwe boeken