Zingen van grote dingen
Wordt de taal in kerkliederen nog wel begrepen? Zo nee, moeten we de teksten dan aanpassen en makkelijker maken? Hanna Rijken neemt je mee in de wereld van de kerkmuziek.
Wordt de taal in kerkliederen nog wel begrepen? Zo nee, moeten we de teksten dan aanpassen en makkelijker maken? Hanna Rijken neemt je mee in de wereld van de kerkmuziek.
Hoe beleef jij de ontmoeting met God? Marcel Barnard omschrijft vijf verschillende contexten waarin gelovigen in de aanwezigheid komen van God. Ieder ervaart zijn grootheid en schoonheid met eigen taal, uitbeeldingen en emoties.
‘Ik voel dit, ik voel dat, o wat voel ik toch? Dat voelen is buitengemeen egocentrisch’, zei Antoine Bodar eind december in een interview met Annemiek Schrijver. Ik was het zowaar een keer met hem eens.
Na haar indrukwekkende boek Ik ga leven schreef Lale Gül een tweede boek: Ik ben vrij. Daarin rekent ze af met de onderdrukkende god van haar jeugd, Allah in haar geval, en bevrijdt ze zich van het dwangbuis van alle regels, voorschriften, gebruiken en rituelen waarmee haar leven werd vergald. Nu is ze zonder enig geloof, maar dat vindt ze eigenlijk ook niks. Want hoe weet je dan waartoe wij op aarde zijn, wie je gemaakt heeft, waar je heen gaat? Of er iets is na de dood, goede mensen worden beloond en kwade gestraft? Is alles stom toeval?
Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat de geloofsbelijdenis van Nicea is ontstaan. Harmen Jansen gaat in dit artikel in op het Concilie van Nicea van 325 en de geloofsbelijdenis.
Hoe moeten kerken die te maken hebben met een proces van krimp reageren? Jonna van den Berge-Bakker en Marten van der Meulen bespreken twee crises waar de kerk mee te maken heeft. Zijn kerken nog bewust van hun roeping?
Piet de Jong vertelt over het kerkasiel in de Open Hofkerk in Kampen en plaatst dit in de context van de huidige politieke ontwikkelingen in Europa. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor christelijke partijen? En waar moeten christenen zich aan vasthouden?
We lezen ook over Jezus dat Hij heerlijk lag te slapen – op een kussen, staat er specifiek bij. Alleen de evangelist Marcus noemt dit specifieke detail. Waarom zou hij dat doen? Is het van belang te weten dat Jezus met zijn hoofd op een kussen lag? Het geeft ons in ieder geval wel een beeld van dat hij daar lekker lag. Niet zomaar op het harde hout van de boot, maar ontspannen, met een kussentje onder zijn hoofd.
Mirella Klomp is sinds eind 2024 Theoloog des Vaderlands. Als ik mij meld bij de balie van het Landelijk Protestants Dienstencentrum voor het interview dan kent de receptioniste de Theoloog des Vaderlands niet. Het zorgt voor enige hilariteit en overleg: ‘wie moet ik nu bellen?’ maar het komt goed: een gesprek over materialiteit, theologie en ‘waar is mijn Jezus?’