Vrome vrouwen uit de Bijbel dichtbij
Wat is biblioloog en hoe gaat bibliodrama? En vooral, wat doet dat met de deelnemende vrouwen? We kunnen meekijken bij twee voorbeelden rond de verhalen van twee bijbelse vrouwen.
Wat is biblioloog en hoe gaat bibliodrama? En vooral, wat doet dat met de deelnemende vrouwen? We kunnen meekijken bij twee voorbeelden rond de verhalen van twee bijbelse vrouwen.
Febe, Rispa en Egeria zijn bijbelse vrouwen, Hildegard van Bingen en Sampat Pal volgen hen – net zo dapper, volhardend, veranderingsgezind… Hoe gaan zij óns voor?
Ruim plaats voor een belangrijke hedendaagse ‘vrome vrouw’: Tish Warren, Anglicaans priester in de V.S. en schrijfster van invloedrijke boeken. Wat heeft zij ons te zeggen en te leren?
Wanneer voelde jij je voor het laatst ‘in de gloria’? Vier mensen geven antwoord. En vertellen over een moment dat alles klopte, momenten van grote blijdschap, van verbondenheid.
‘Lang zul je leven, lang zul je leven, lang zul je leven in de gloria! In de gloria, in de gloria. Hiep, hiep, hiep, hoera’! Je zingt ’t zo mee. Heel vanzelfsprekend. Maar wat wensen we die jarige eigenlijk toe als we dit zingen?
In het verhaal dat Lucas vertelt over de geboorte van Jezus, treedt een groot hemels engelenkoor op. ‘Engelkens door ’t luchtruim zwevend, zongen zo blij, zo wonderzacht… Glo-ho-ho-ho-hogloria in excelsis deo’. Maar er wordt nog veel meer gezongen in het verhaal.
Kerst is een bijzondere tijd. Op kerstnacht en kerstochtend wordt in kerken de geboorte van Jezus gevierd en dat trekt vaak veel meer mensen dan anders. Maar al ver daarvoor komen mensen massaal samen voor concerten en samenzang. Klaarblijkelijk raken het geboorteverhaal en de traditionele sfeer de juiste snaar. En kunnen we niet wachten om onszelf met ‘Hoor de engelen zingen de eer’ en ‘Eer zij God in onze dagen’ tot gloria-hoogte’ te zingen.
In de kloosters wordt elke dag besloten met het zingen van Maria’s lofzang, het Magnificat. Hoe voelt het voor een monnik zich bij Maria te voegen? Zijn er niet soms ál te moeilijke situaties, waarin dat niet kán? Hoe zingt zij ons voor en wat geeft zij ons mee…?
Gloria. Wat laat zich dat makkelijk zingen! Niet alleen in de vele missen die componisten hebben geschreven en waar het ‘Gloria’ dan het feestelijke hoogtepunt is, maar ook in de kerk. We hebben het dan natuurlijk over dat kerstlied, waar het langgerekte Gloria (in excelsis Deo) prikkelt tot ongegeneerd meebrullen met de rest.
Nieuwe boeken