Het leven vervat in Schuberts Pianotrio nr. 2, opus 100
Margot C. Berends beschrijft hoe het tweede pianotrio van Franz Schubert (1797-1828) door elkaar buitelende emoties laat klinken. Kan een mens dit aan? Ja, maar niet te lang.
Margot C. Berends beschrijft hoe het tweede pianotrio van Franz Schubert (1797-1828) door elkaar buitelende emoties laat klinken. Kan een mens dit aan? Ja, maar niet te lang.
Beatrijs van Nazareth (1200-1268) onderzoekt de Minne. Hoe werkt de liefde tussen God en haarzelf? Ze is abdis in een vrouwenklooster. Aan de nieuw ingetreden zusters wil ze aanwijzingen geven op welke manieren Gods liefde in een mens werkt. Ze telt er zeven, die ze uitwerkt in haar mystieke traktaat Seven Manieren van Minnen.
Compassie is meer dan medelijden – het is een actieve, betrokken houding naar zowel anderen als jezelf. Het betekent dat je niet alleen ziet en hoort, maar je ook laat raken en in beweging komt. In dit artikel onderzoekt theoloog Mirjam Dirkx hoe compassie de balans tussen zorg voor anderen en zelfcompassie beïnvloedt en hoe je dit praktisch toepast in je dagelijks leven.
Als er één omgeving is waar passie en lijden als een schaduw meebewegen met degenen die er werken en leven, dan is het wel de krijgsmacht. Hoe balanceer je op dat wankele koord tussen leven proberen te geven zonder een leven te nemen? Of – en hoe realistisch is dat in deze tijd – bereid […]
Hoe beleven katholieke geloofsgemeenschappen het passie- of lijdensverhaal van Jezus? Met deze vraag in gedachten ging redacteur Ko Schuurmans voor Herademing op onderzoek uit.
‘Ik ben de hele dag al aan het huilen.’ De studente die ik vandaag spreek, komt voor rouwbegeleiding en mentale steun naar ons studentenpastoraat in Groningen. Ze ploft neer op de bank en kijkt vanuit haar ooghoeken naar de box met tissues op tafel. ‘Het begon vanmorgen al, en het is gewoon niet meer gestopt.’ ‘Vertel eens,’ zeg ik. Na een paar minuten pakt ze een tissue – en dat zal niet de laatste zijn.
Passie en compassie, religieuze kunst is doorregen met deze twee krachten. Krachten die samenkomen in werken die niet alleen esthetisch zijn, maar ook emotie en een diepere spirituele betekenis overbrengen. In dit artikel verkent theoloog Alfred C. Bronswijk hoe kunstenaars door de eeuwen heen het lijden van Christus hebben verbeeld, en hoe de verschillende kunstvormen een empathische samenleving inspireerden. Van de Matthäus Passion tot de Piëta’s van Michelangelo Buonarotti en Vincent van Gogh: religieuze kunst blijft mensenharten beroeren, tot op de dag van vandaag.
Een overzicht van de artikelen die gedurende drie maanden verschenen onder de noemer van Herademing, tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek. Overkoepelend thema was ‘Extase’.
Recensie van Spiegelfamilie, een monologenbijbel. Kees van der Zwaard kijkt in de spiegel van de Bijbel en leest zijn eigen ervaringen met nieuwe ogen. Sylvia Weve maakte prachtige illustraties. ‘Treffend, soms wat bevreemdend.’