Stefanus door de tijden heen
Gerard van Broekhuizen bespreekt waarom het herdenken van Stefanus op tweede kerstdag, volgens de liturgie, een mooie reflectievraag opwerpt. Hij doet dit aan de hand van een Oud Noorse preek over Stefanus.
Gerard van Broekhuizen bespreekt waarom het herdenken van Stefanus op tweede kerstdag, volgens de liturgie, een mooie reflectievraag opwerpt. Hij doet dit aan de hand van een Oud Noorse preek over Stefanus.
Klaas Spronk bespreekt hoe in de verdediging van Stefanus de teksten van de Hebreeuwse bijbel een rol spelen. Welke functie hebben de teksten en hoe zet Stefanus deze in om zijn boodschap over te brengen?
Stefanus is de figuur die dit themanummer centraal staat, maar wat weten we over hem? Marco Rotman neemt ons mee in de leefwereld van Stefanus en de sociale dynamieken waarin hij zich bewoog. Hoe Lucas het verhaal over hem opschrijft laat meer zien over zijn rol in het verhaal van de bijbel.
In Handelingen komen we het verhaal tegen waarin Stefanus gestenigd wordt, het lijkt vrij plotseling te gebeuren: een soort lynch partij. Is dat ook echt zo als we naar het verhaal en de gebruiken rondom stenigingen kijken? Ruben van Wingerden neemt ons mee in de wereld van een bekende executie: de steniging.
Stefanus is een figuur die de bijbellezer slechts in het boek Handelingen tegenkomt. Een korte en kleine rol lijkt hij te hebben op het toneel. Toch is het een persoon waar veel over te schrijven valt, want wat komen we in die verzen over hem te weten?
In dit bijschrift staat Israël centraal, en reflecteert Gerard van Broekhuizen op de hedendaagse situatie in Israël vanuit de Hebreeuwse bijbel. Wat lezen we daar over het innemen van land, en hoe kunnen we daar vandaag de dag op reflecteren?
Marco Rotman volgt aan de hand van Egeria haar reisverslagen de betekenis van grond voor gelovigen en pelgrims. Is de historische vraag relevant? Of spelen er nog andere zaken mee in het betekenisgeving vraagstuk?
Klaas Spronk bespreekt het boek Hemels Groen van Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf.
In dit artikel bekijkt Gert van Klinken het thema grond, en met name de rol van Israël, in de loop van de afgelopen jaren. Hugo de Groot blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in beleid over het al dan niet toelaten van joodse immigranten.