< Terug

Balk en splinter

Bij Jeremia 17,5-26 en Lucas 6,36-42

Balk en splinter

Gesprek met jonge kinderen…

Met je vingers kun je goed duidelijk maken wat je wilt en hoe je over een ander denkt. Bijvoorbeeld door in de klas je vinger op te steken. Welke vinger gebruik je daarvoor? Inderdaad: je wijsvinger. Nu wijs je je vinger de lucht in. Maar wat gebeurt er als je je wijsvinger naar voren wijst? Wat kun je daarmee allemaal uitdrukken?

Je kunt je wijsvinger gebruiken om de ander aan te wijzen als je boos bent. Kijk maar (en doet het met uitgebreid wijzen voor). Maar als je goed kijkt, dan zie je ook waar je andere vier vingers naar wijzen… De andere vier vingers wijzen naar jezelf. Wat kun jij zelf in een ruzie of in je boosheid anders doen? Dat bedoelt Jezus vandaag als Hij spreekt over de balk en de splinter. De splinter, een klein stukje hout, is dat wat je bij de ander ziet, waar je misschien wel boos om bent; maar het grotere stuk hout, de balk, die dingen die je zelf fout doet, die wil je even niet zien. Het zijn de vier vingers die naar jou wijzen.

… en met oudere kinderen

Voor de oude kinderen en tieners – of als illustratie van de preek) – kun je dit filmpje van Matthijs Vlaardingerbroek (www.creatiefkinderwerk.nl), over goede en foute mensen aan de hand van goede en foute ijsdoosjes, goed gebruiken: klik hier

Gebed

God,

We bidden U om het geschenk van de liefde, want als wij zonder liefde door het leven gaan, dan zijn wij niets.
Leer ons lief te hebben, zodat we geduldig en vriendelijk zullen zijn en niet steeds van ons af zullen wijzen uit boosheid, jaloezie of angst.
Laat ons niet hard zijn of vlug op onze tenen getrapt,
laten we geen plezier vinden in het bijhouden van de fouten van de ander.
Want U leert ons dat er niets is dat uw liefde niet aankan,
er zijn geen grenzen aan uw liefde, hoeveel fouten wij ook gemaakt hebben, of hoeveel splinters we ook bij de ander gevonden hebben.
Uw liefde kent geen einde.
Geef dat wij iets van die liefde zonder einde aan de ander mogen schenken en zo met vier liefdevolle vingers naar voren zullen wijzen.

Amen.

< Terug