Menu

Premium

Beloofd is beloofd

Bij Genesis 11,27-12,9

Zana is een meisje uit Syrië. Ze woont in een deel van het land waar het oorlog is. Soms wordt er geschoten in haar straat en mensen schreeuwen vaak naar elkaar. Zana is bang.

Op een avond hoort Zana haar ouders overleggen met haar oom. Ze hoort dat ze moeten huilen en ze weet niet of ze nou naar hen toe moet gaan of dat ze in bed moet blijven. Ze praten over vluchten. Over het land verlaten en naar een ander land gaan. Weg uit Syrië…

De volgende dag gaan ze weg. Zana is verdrietig. Ze gaat haar vriendinnen missen en haar kamer en haar huis en…

Maar het allerergste: ze moeten apart reizen. Anders is het te gevaarlijk. Zana weet eigenlijk niet eens waar ze heen gaat. Dat mag ze ook niet weten, want ook dat kan gevaarlijk zijn.

‘Maar,’ zegt Zana’s moeder, ‘we gaan naar een mooi land, waar het vrede is. Daar zien we elkaar weer en beginnen we aan een nieuwe toekomst.’

Zou jij in zo’n belofte geloven? Geloof jij dat alles goed komt met Zana?

Zana weet het nog niet zo zeker allemaal. Het is eng om te vluchten, en zou het echt zo zijn dat ze elkaar dan weer zien? Maar ja, als haar moeder het zegt, dan moet ze er maar op vertrouwen.

Gelukkig mag Zana samen met haar broertje op weg. Een man haalt ze op. Ze pakken hun koffers, geven hun ouders een dikke knuffel en daar gaan ze. Samen op reis. Naar een onbekend land, het land van hun toekomst.

Die nacht slapen ze ergens in een hotel. Zana ligt te woelen in haar bed. Hoe zal het morgen gaan? Waar gaan ze nou precies heen?

Nou ja, haar moeder heeft beloofd dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, dus het móet goed komen. Beloofd is beloofd.

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Opdat ook jullie doen wat Ik jullie heb gedaan’

Volgens de inmiddels overleden opperrabbijn Jonathan Sacks zijn voor een gemeenschap deze drie zaken het belangrijkst: ouders, leraren en gedenken. Ouders en leraren moeten kinderen vertellen over het verleden, om wat toen fout ging in de toekomst te voorkomen en het goede te doen. De onderwerpen in de lezingen van vandaag bevestigen dat belang. Het vertrek uit de slavendienst in Egypte en de voetwassing door Jezus worden nog steeds verteld en herdacht.

Nieuwe boeken