Menu

Basis

Biblejournaling

Een creatieve manier van bijbellezen, die in de coronatijd wéér anders moest… dat is de aanleiding om hier ‘Biblejournaling’ aan de orde te stellen. Ter kennisneming én inspiratie.

Biblejournaling, wat is dat eigenlijk? Noem het creatief omgaan met Gods woord. Met behulp van pen, papier, stiften, verf, schaar, potloden en zo meer, uiting geven aan woorden uit de Bijbel. Dat kan in een gewone Bijbel, maar er zijn tegenwoordig ook Bijbels die geschikt zijn om creatief in te werken.

Type je Biblejournaling in de zoekbalk van Youtube, dan krijg je heel wat hits, met allerlei verschillende soorten Biblejournaling. En dat is direct ook waar het om draait: Het is iets persoonlijks, het is iets tussen jou en God, een manier van communiceren, die niet in woorden is uit te drukken maar wel creatief te verbeelden is.

… de kracht openbaart zich eerst ten volle in zwakheid

Zal ik bij het begin beginnen?

In de loop van 2019 kwam ik thuis te lopen met een chronische aandoening genaamd Tinnitus. In eerste instantie uit het veld geslagen en druk met het ondergaan van onderzoeken in het ziekenhuis, besefte ik later in dat jaar dat het tijd was om van de nood een deugd te maken. Eigenlijk kwam dat door een tekst in de Bijbel: ‘En Hij heeft tot mij gezegd: Mijn genade is u genoeg, want de kracht openbaart zich eerst ten volle in zwakheid. Zeer gaarne zal ik dus in zwakheden nog meer roemen, opdat de kracht van Christus over mij kome.’ (2 Kor.12:9, NBG51) Ik besefte dat in mijn ‘zwakheid’, mijn Tinnitus, tegelijk ook mijn kracht kon liggen. Ik ben toen in eerste instantie gestart met een aantal introductieworkshops in mijn kerk, waaruit twee groepjes voortkwamen, waarmee ik tweewekelijks bij mij thuis rond de eettafel zat. De tafel vol met creatieve materialen, koffie, thee en wat lekkers. Zo brachten we samen een paar mooie creatieve uurtjes door met Zijn woord en elkaar.

In maart 2020 veranderde alles door Covid 19. Toen ben ik gestart met online Biblejournaling geven via Zoom (videobellen). Twee keer in de week ontmoette ik een groep Nederlandse en een groep buitenlandse vrouwen. Die laatste groep ontstond uit een besloten creatieve Facebookgroep, waar ik lid van ben, en de eerste kwam voort uit de Biblejournaling-sessies, die ik voorheen vanuit huis organiseerde.

In eerste instantie ontstond deze manier van BJ geven dus uit nood en uit de vraag vanuit beide groepen naar meer verdieping. Ook was er de wens om, door de Coronatijd, meer verbonden te zijn met elkaar. Wat er gebeurde was alleen maar toe te schrijven aan Hem, want er gebeurde écht wat: in de groepen, in het delen van Zijn woord, maar ook met mij – ondanks dat we elkaar niet kenden, ontstond er een bijzondere warme band.

Hoe werkt nu zo’n sessie via Zoom?

Doorgaans stuur ik voorafgaand aan de sessie een bericht via email met het thema voor de komende week, het verslag van de week ervoor en de Zoomlink. Ook ontwerp ik maandelijks een zogenaamde printable, een digitale set van gedessineerd papier, templates voor een boekje of kaarten enz., die de deelnemers zelf kunnen printen en gebruiken in hun Biblejournaling.

Tijdens een Zoomsessie is er eerst ruimte om weer even te ‘contacten’ met elkaar en daarna start ik met het lezen van een korte overdenking. Deze overdenking schrijf ik zelf, of ik maak gebruik van een bijbel-app (Youversion) waaruit ik teksten bewerk.

Ook komt er vaak een bijbeltekst in voor. Vervolgens praten we over deze overdenking en meestal zijn de deelnemers ondertussen al wat aan het doen met de printable, of met hun eigen spullen. Dit is helemaal open, je bent vrij in wat je doet. Er zijn ook mensen die zitten te breien en sommigen zitten graag alleen te luisteren. Dat is wat volgens mij ook mede de kracht is van deze manier van Biblejournaling geven: niets moet en in die vrijheid, in die rust kan er heel veel gebeuren!

Er komen bijzondere gesprekken op gang, we bidden samen, er zijn soms tranen maar er wordt ook heel veel gelachen.

Ondertussen organiseerde ik in december 2020 vier sessies in de week! In januari heb ik na tien maanden, met bijna steeds vier maal per week Zoomsessies, een pauze genomen. Even pas op de plaats en heel goed beseffen waarvoor, voor wie en waardoor ik dit allemaal doe. In februari ben ik weer gestart, met één maal per veertien dagen twee groepen Biblejournaling.

Waar gaat het om?

Biblejournaling is iets tussen jou en God. Het gaat er niet om hoe mooi iets is, het gaat erom dat met en in wat je maakt een connectie met Hem en Zijn woord ontstaat. Wat ik samen met de groepen doe is ontzettend leuk en bijzonder.

Maar ook heb ik er de gewoonte van gemaakt om elke dag te starten met Hem. Op het bankje achter mijn huis, met een kop koffie, open ik de bijbel-app die elke dag een bijbeltekst, uitleg, verdieping en gebed geeft. Vaak duik ik daarna even achter m’n bureau om wat op te schrijven of iets creatiefs te maken.

Niets moet en in die vrijheid, in die rust kan er veel gebeuren!

Dat hoeft niet lang te zijn, soms is het maar tien minuten, maar vaak neem ik ook langer de tijd om mijn creativiteit, mijn gedachten en mijn gevoel de vrije loop te laten. En dat is iets waar wij naar mijn idee veel te weinig tijd aan besteden. Hoe vaak lees ik niet tegenwoordig ‘neem tijd voor jezelf’ of ‘Be Happy’? Wees blij, ook zo’n woord dat vaak gezegd wordt: ‘blij’. Maar gaat het niet om iets veel diepers, een dieper gevoel van blijdschap, een gevoel dat je naar mijn idee alleen maar écht kunt vinden als je Hem volgt, wat Hij alleen je kan en wil geven? En dat is wat ik voel als ik creatief bezig ben, of als ik ’s morgens op mijn bankje zit, kijkend naar de vogels. Zijn liefde, Zijn blijdschap.

In onze dagelijkse beslommeringen willen we Hem nog wel eens vergeten, maar Hij laat ons niet los!

Probeer er eens de gewoonte van te maken ’s morgens als je wakker wordt te vragen: ‘Vader, wat wilt Ú dat ik doe?’ Dus niet wat jíj wilt, maar wat Hij wil, Hém voorop stellen. Ik weet zeker dat je dag er dan heel anders uit zal zien!

Opdracht

En omdat ik nu toch aan het schrijven ben, denk ik dat ik jou en jullie een kleine ‘opdracht’ kan meegeven… Wat ik (echt) heel vaak vergeet is, voordat ik begin met Biblejournaling, te bidden. Gek genoeg vergeet ik het belangrijkste: Hem! Dat is wat ons in deze tijd sowieso allemaal overkomt, denk ik: in onze dagelijkse beslommeringen willen we Hem nog wel eens vergeten, loslaten. Maar weet je, Hij laat ons niet los, nooit! Zoals ik al schreef is Biblejournaling heel persoonlijk en iets tussen jou en God. Zoek een rustig plekje om te gaan zitten, dat kan overal zijn. Sluit je ogen en dank God, stel je open voor Hem en vraag Hem je te helpen Zijn woord te verstaan en dat Hij je stuurt.

Bedenk of zoek nu een mooie bijbeltekst, quote of gedicht. En dan is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. En zeg nu niet ‘ik ben helemaal niet creatief’, want dat is niet zo, we zijn allemaal creatief op onze eigen manier. Je kunt bijvoorbeeld een vel papier pakken en daar je tekst met mooie letters op schrijven, misschien met een kleurige stift of verf. Je kunt in een tijdschrift zoeken naar plaatjes die je aanspreken en daar een soort collage mee maken. Of misschien heb je een foto gemaakt of gezien die precies past bij de woorden die je wilt gebruiken. Wees open en bedenk dat het niet perfect hoeft te zijn. Zoek Hem in je creatieve tijd, Hij is bij je! En geniet!

Ten slotte

Nieuwsgierig geworden naar dat creatief omgaan met de Bijbel? Ik kom graag in uw/jouw gemeente wat meer vertellen over Biblejournaling. Of we organiseren, net als ik in de gemeente in Wageningen heb gedaan, een leuke introductieworkshop.

Kijk eens op mijn website www.labzv.com voor meer informatie. Ook vind je daar een groot aantal gratis te downloaden printvellen. Deze kun je zelf printen en uitknippen. Kijk ook eens op de website van www.illustratedfaith.com.

Jammer genoeg is er in Nederland nog niet heel veel beschikbaar op dit gebied. Ook is mijn website in het Engels, wellicht komt daar in de toekomst verandering in.

Renneke (mw.) Korte-Doornekamp is via de opleiding Mode en Kleding, met afstudeerrichting Presentatie, de reclamewereld ingerold. Vervolgens via dat werk twee jaar geleden Biblejournaling ontdekt en (online) opgezet. Ze heeft haar eigen bedrijf genaamd Lab zin- en vormgeving. LAB is de afkorting voor Look At the Birds – Kijk Naar de Vogels.

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Opdat ook jullie doen wat Ik jullie heb gedaan’

Volgens de inmiddels overleden opperrabbijn Jonathan Sacks zijn voor een gemeenschap deze drie zaken het belangrijkst: ouders, leraren en gedenken. Ouders en leraren moeten kinderen vertellen over het verleden, om wat toen fout ging in de toekomst te voorkomen en het goede te doen. De onderwerpen in de lezingen van vandaag bevestigen dat belang. Het vertrek uit de slavendienst in Egypte en de voetwassing door Jezus worden nog steeds verteld en herdacht.

Nieuwe boeken