< Terug

Column

Is het nou fijn of niet, om de enige te zijn? Het is een tamelijk existentiële vraag en er zijn veel situaties waarin het antwoord ambivalent is. Natuurlijk wil je de enige geliefde zijn van je man of vrouw en misschien is het ook wel fijn om de enige te zijn die de tien kilometer onder de 12 minuten kan schaatsen, maar om nou de enige te zijn die kan genieten van een mooi uitzicht, de enige passagier te zijn in een treincoupé of de enige die het Russische alfabet kan boeren… het voelt wat allenig. De mededeling ‘ik ben enigst kind’, klinkt dan ook zelden blij.

Het is makkelijk om ergens de enige in te zijn, je hoeft daartoe alleen maar categorieën te verkleinen. Ik ben niet de enige domineeszoon en ook niet de enige domineeszoon die journalist is geworden en waarschijnlijk ook niet de enige domineeszoon die journalist is geworden, is gescheiden en weer hertrouwd. Maar vermoedelijk wel de enige domineeszoon die journalist is geworden, is gescheiden en weer hertrouwd met een vrouw die net als ik een geestelijk beperkt kind heeft. Als we willen kunnen we allemaal op vele manieren de enige zijn. Het Guinness Book of Records heeft er zijn omzet aan te danken.

We willen best de enige zijn, uniek zelfs, maar niet alleen. Al was het maar omdat je de prestatie dat je als enige ter wereld [vul hier uw meest bijzondere prestatie in] met anderen wilt delen. En dat kijken naar die mooie zonsondergang ook. En ja, dat kan ook zonder Facebook.

Voor De Enige zelf is dat allemaal niet weggelegd.

Gerard Reve vond er de woorden voor: ‘Eigenlijk geloof ik niets,/ en twijfel ik aan alles, zelfs aan U./

Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,/ dan denk ik, dat Gij Liefde zijn, en eenzaam,/en dat in zelfde wanhoop Gij mij zoekt/zoals ik U.’

Alleen maar de enige zijn, is kortom een zware last.

Niet voor niets is de omgekeerde mededeling ‘Je bent niet de enige’ altijd troostend bedoeld. ‘Je bent niet de enige die gedupeerd is door de treinuitval’, ‘Je bent niet de enige met kanker’, ‘Je bent niet de enige die lijdt’.

Wees blij, je bent niet de enige.

Willem van Reijendam is schrijver en freelance uitvaartbegeleider.

< Terug