< Terug

Contemplatief schrijven – online!?

‘Het voelt als een oase.’
‘Heerlijk, dat je dit faciliteert!’
‘Ik hoef nu alleen maar te ontvangen in plaats van voortdurend online te geven.’

Zomaar een paar reacties van deelnemers aan de online retraites die ik geef.

Al langer voelde ik een sterk verlangen naar verstilling en verdieping. Vanuit Kroatië waar we een tijd woonden organiseerde ik daarom stilteweekenden op het platteland van Oost-Hongarije. Later was ik in Nederland gastvrouw van zo’n twintig stiltedagen. Door de coronacrisis ben ik pas begonnen met het aanbieden van online retraites.

Ik moest wel een drempel over, want ‘online’ en ‘retraite’ bevinden zich wat mij betreft aan de tegenovergestelde uiteinden van een spectrum. Maar mensen uit alle hoeken van het land schoven aan in onze ‘online woonkamer’. We zitten comfortabel in ons eigen huis en tegelijkertijd bij elkaar. We proberen een veilige plek te maken, zo blijft alles wat mensen delen onder ons.

De avond-retraite begint om 19.00 uur met een kort moment voor ontmoeting, dan volgt Taizé-muziek en aansluitend lectio divina. Vervolgens leg ik de werkvorm ‘Contemplatief schrijven’ uit. Daarna gaan we voor ongeveer een uur uit elkaar. Om 21.00 uur komen we weer terug op Zoom om te delen. Na de afronding is er nog ruimte voor nagesprek. Het eeuwenoude drieluik Woord-lofzang-gebed blijkt goed gecombineerd te kunnen worden met een online verbinding via Zoom.

Hoe blijven we de verbinding vinden in deze tijd van avondklok en afstand houden? De online retraites voorzien duidelijk in een behoefte en het online-aspect blijkt niet zo bezwaarlijk. Uiteraard hopen we dat we de echte retraites ook weer kunnen gaan beleven. Want niets is zo mooi als samen stil te zitten in een kerk of andere heilige – letterlijk: apart gezette – ruimte. Maar tot die tijd blijven we zoeken naar verbinding met elkaar en verdieping van ons persoonlijk leven.

Janneke Huisman is pionier binnen het Leger des Heils, blogger (jannekeonderweg.nl en theworldaroundmytable.com) en organisator van stilteweekenden en (schrijf)retraites. Tussen 2007 en 2019 woonde ze met man en gezin in Engeland, Canada en Kroatië.

< Terug