< Terug

Cursief

Nieuwe liefde op hogere leeftijd

GERRY KRAMER-HASSELAAR
Mw. drs. G. Kramer-Hasselaar is bezoekmedewerkster in de kerk en psychologe. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad.

In de afgelopen tijd was het me al een paar keer opgevallen dat Harry de Jong (80 jaar) met een onbekende vrouw naar de kerk kwam. ‘Zou het familie zijn?’, vroeg ik me af, ‘Of misschien een vriendin?’ Ik geef toe dat ik benieuwd was naar de relatie. Vorige week zondag, tijdens de koffie na de dienst, lukte het om hen even aan te spreken. Harry stelde zijn metgezel met een stralend gezicht voor: ‘Dit is Liesbeth, mijn vriendin.’ Hij vertelde in het kort hoe ze elkaar hebben leren kennen. ‘Wat fijn voor jullie!’, reageerde ik enthousiast. Toen we na de koffie op huis aan moesten, zei Harry: ‘Kom gauw weer eens langs! Kunnen we met z’n drieën verder praten.’

Als ik bij hen op bezoek ben, kan ik al snel merken dat Harry en Liesbeth heel blij zijn met elkaar. Allebei hebben ze hun eerdere levenspartner verloren. Anja, de vrouw van Harry, is ruim een jaar geleden overleden. Ze waren bijna 55 jaar getrouwd. Liesbeth (78 jaar) is tien jaar geleden gescheiden. Haar man koos destijds voor een andere, jongere vrouw.

Familieleden, vrienden en mensen uit de kerk reageren heel verschillend op de relatie van Harry en Liesbeth. Sommigen gunnen het hen van harte en vinden het leuk. Anderen hebben er moeite mee. ‘Mijn dochter kan het niet begrijpen’, vertelt Harry, ‘Ze denkt dat ik Anja vergeten ben, ook al probeer ik haar duidelijk te maken dat dat niet zo is.’ Harry wil geen breuk met zijn enige dochter. Aan de andere kant wil hij ook graag samenzijn met Liesbeth. ‘Wat wij met elkaar hebben, voelt voor mij als een toegift van God.’ Harry en Liesbeth logeren regelmatig bij elkaar. Soms krijgen ze daar commentaar op. Of iemand informeert belangstellend wanneer ze gaan trouwen. ‘Waar bemoeien ze zich mee?’, zegt Harry boos.

Voor Harry en Liesbeth is het duidelijk dat ze graag samen willen blijven in de komende jaren. In lief en leed. Zolang God hen tijd van leven geeft. Ze weten nog niet precies hoe ze het gaan doen: samenwonen, geregistreerd partnerschap, trouwen? ‘Het geeft allemaal zoveel gedoe,’ zegt Liesbeth, ‘Voorlopig stellen we die beslissing nog maar even uit. En we genieten van de goede momenten samen, zonder ons druk te maken over de dag van morgen.’ Ik antwoord dat mij dat zeer bijbels lijkt.

< Terug