< Terug

Dat belangrijke brood

In de zomer is er in Burgas een overvloed aan eten en drinken. Langs de boulevard en in de winkelstraat is het een aaneenschakeling van terrasjes en eettentjes. Het park staat vol ijskraampjes en de supermarkten draaien overuren. Zelfs de vele straatkatten hebben overgewicht.

Des te schrijnender is het, dat mijn collega Natalia die in de dorpen rond Burgas werkt op het gebied van evangelisatie en diaconaat, in de winter telkens telefoontjes krijgt van wanhopige mensen daar. Velen weten niet hoe ze rond moeten komen. Ze hebben zelfs aan basale voedingsmiddelen gebrek. Het geld dat ze in het toeristenseizoen verdiend hebben is niet toereikend om de winter door te komen. Met steun uit Nederland doet Natalia wat ze kan om de ergste nood te lenigen. Maar het winterseizoen is lang en de nood groot.

Natalia vertelde me hierover nadat we net Avondmaal gevierd hadden in onze gemeente. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ … om welk brood gaat het eigenlijk? Moeten we juist niet, mede vanwege de woorden over de vergeving van schuld die hier direct op volgen, ook denken aan hét Brood: Christus die het Brood des levens is? Eerst Gods Koninkrijk zoeken en ons niet bezorgd maken om voedsel en kleding, zoals Jezus elders zegt?

Als rijke Nederlandse hier heb ik makkelijk praten, ik heb nog nooit in mijn leven wakker gelegen van de honger. Ik praat dus ook liever niet, maar kijk en luister: voor mensen hier is dat Brood des levens inderdaad veel belangrijker dan het gewone dagelijkse brood.

Natalia heeft haar goedlopende winkel opgegeven voor een onzeker en arm bestaan als evangeliste. Mensen in de dorpen kijken al weken uit naar de viering van het Avondmaal en dat doet hun de zorgen om het dagelijks bestaan even vergeten.

Ik kijk en luister, met een zeker gevoel van schaamte en schuld: is het Brood voor mij ook zo belangrijk? Of laat ik me, terwijl juist ik nooit zorgen om voedsel heb, toch te veel in beslag nemen door het brood …?

– Foka van de Beek is als theologe en toerustingswerker door de GZB uitgezonden naar Burgas in Bulgarije, stad en provincie aan de Zwarte Zee.

< Terug