< Terug

De beste boeken over geloof en dementie

Boeken over geloof en dementie

Tim van Iersel, geestelijk verzorger, ethicus en predikant met bijzondere opdracht in de zorg voor mensen met dementie in meerdere verpleegtehuizen, schreef het boek Godvergeten, gedachten over geloof en dementie. We vroegen hem naar de beste boeken over geloof en dementie. Hij noemde er vier. Het vijfde boek is zijn eigen boek, maar dat is een suggestie van zijn uitgever ☺ .

De beste boeken over geloof en dementie

#1. Dwalen door verhalen

dwalen door verhalen beste boeken over geloof en dementie
Voor mensen die vergeetachtig worden.

Dwalen door verhalen is speciaal gemaakt voor mensen die vergeetachtig beginnen te worden. Twintig prachtige platen herinneren hen aan momenten van elke dag. Elke plaat is gekoppeld aan een bijbeltekst en een korte tekst over een situatie uit het dagelijks leven. Zo is er een fragment uit het verhaal van Abraham en Sara die bezoek krijgen, een mooi opstapje voor een gesprek over visite. En het verhaal over Jozef en Maria die Jezus kwijt zijn in Jeruzalem geeft een aanzet om te praten over ongerustheid.
Dwalen door verhalen geeft houvast. De platen en teksten kunnen u helpen om met elkaar iets te delen over de Bijbel, het dagelijks leven of herinneringen aan vroeger.


#2. ‘k Zou zo graag een ketting rijgen

k zou zo graag een ketting rijgen boelhouwers
Kringgesprekken met dementerende ouderen.

Werken onder dementerende mensen is zoeken naar mogelijkheden van contact. Sta je voor je gevoel niet vaak met lege handen? Je wéét best iets van dementie of ouderen in het algemeen, maar hoe leg je, hoe krijg je contact?

De oorspronkelijke Canadese auteurs van ‘k Zou zo graag een ketting rijgen bieden een verrassende en succesvolle vorm van kringgesprek voor ouderen aan, met speciale aandacht voor mensen met dementie. Geestelijk Verzorgers werkzaam binnen de Zonnehuisgroep hebben- met medewerking van anderen – deze methode verder uitgebouwd en toegesneden op de Nederlandse situatie.

Dit werkboek reikt zinvolle thema’s voor zo’n kringgesprek aan. Naast woorden nemen ook liederen en een zintuiglijke benadering een grote plaats in, zodat mensen weer in contact kunnen komen met elkaar, met zichzelf en met wat hen ten diepste beweegt. 


#3. Woorden schieten tekort

woorden schieten tekort nicci gerrard

Nicci Gerrard, een van de twee succesvolle schrijvers van duo Nicci French, ontving de Orwell Prize voor journalistiek voor het schrijven over de zorg en het begrip voor patiënten met dementie.

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Ze kijkt onder anderen naar kunst, literatuur en filosofie. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken?


#4. Wat Alzheimer met je doet

beste boeken tim van iersel alzheimer

In Wat Alzheimer met je doet beschrijft dr. Alfred Teeuw, verpleeghuisarts en theoloog, op een heldere en respectvolle manier de grote gevolgen van dementie.

Hij brengt het gehele traject van de ziekte, van de eerste tekenen van vergeetachtigheid tot en met het levenseinde, in kaart om duidelijk te maken wat Alzheimer met de persoon in kwestie en met zijn omgeving doet. 


#5. Godvergeten

godvergeten tim van iersel

In Godvergeten biedt Tim van Iersel handreikingen en bemoediging in het omgaan met dementie en God. Dementie brengt je bij de kern van je geloof. Juist omdat je met dementie zo afhankelijk en kwetsbaar bent, juist omdat je cognitieve capaciteiten achteruitgaan, kom je onherroepelijk voor de kernvragen van je leven te staan. Daarom spreekt dit boek over dementie én over God, aan de hand van thema’s die daarbij belangrijk zijn. 

< Terug