< Terug

De situatie op Lesbos in verbinding met het boek van René Reuver, Van migrant tot naaste.

Afgelopen week is de verwoestende brand in Moria op het Griekse eiland Lesbos veel in het nieuws geweest. Volgens de Protestantse Kerk is er sprake van een humanitaire ramp, met teleurstellend weinig hulp. Een vluchtelingenkamp waar 12.000 mensen in barre omstandigheden verbleven, terwijl er slechts voor minder dan 3000 plaats was. Slapen op karton, verstopte riolen, geweld, geen hoop meer op een betere toekomst. En toen de brand, die het weinige wat men nog had verwoestte.

Hierboven heb ik de situatie geschetst van mensen bij wie we geen gezicht kennen. Van een eiland waar we nooit geweest zijn. Van een situatie die we ons niet kunnen indenken. En dat maakt dat we soms de schouders ophalen. Hoe afschrikwekkend de krantenberichten ook zijn. Hoe pijnlijk de woorden die we lezen ook zijn, soms blijven ze leeg. Het zegt ons niets. Het is een ver-van-mijn-bed-show. Pijnlijk om toe te geven, maar wel waar. Wanneer we onszelf hierop betrappen, hoe kunnen we deze gedachte dan omschakelen, om toch ons christelijk medeleven en naastenliefde in te zetten? Hoe kunnen we de woorden die we lezen betekenis geven?

René Reuver schreef in 2018 een boek, getiteld Van migrant tot naaste. Een boek dat nog steeds erg actueel is. Reuver wil een tegengeluid geven aan het wij-zijdenken en links-rechtspolitiek, en vanuit een geloofsperspectief kijken naar de individuele verhalen van mensen die om heel verschillende redenen huis en haard verlaten hebben. Want te midden van het migratiedebat, lijkt soms vergeten te worden dat de mensen om wie dit gaat ook een stem hebben. Ook een verhaal hebben.

Hoe vormen wij met elkaar een open en gastvrije ruimte waar vreemdelingen hun anders-zijn afleggen en medemens van elkaar worden? In de woorden van Jezus: hoe worden bewoners naasten van elkaar?

In het boek Van migrant tot naaste geeft René Reuver door middel van interviews zes verhalen van mensen met een migratieachtergrond een gezicht. De persoonlijke verhalen kunnen ons helpen te begrijpen, in plaats van te oordelen. Om een gezicht achter een nieuwsbericht te zien. Om op die manier medemens van elkaar te worden. Naasten.

Leesfragment

Lees hier onder het interview met Karim, in 2015 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Uit het boek Van migrant tot naaste van René Reuver.

Gerelateerde titels

 

< Terug