Menu

Basis

De vrijheid om God te dienen

Vrijheid in doen en laten maar ook denken, vinden we als Nederlanders belangrijk. Veel van onze Frontiers-mensen wonen en werken in landen waar die vrijheid niet is: geen vrijheid voor vrouwen om te werken, geen vrijheid om zelfs maar naar school te gaan. Vrijheid om God te dienen? Dat hangt af van wat je ermee bedoelt. Natuurlijk mogen ze God dienen, zeggen religieuze leiders, maar dan wel zoals ze hebben geleerd van de imam en uit de Koran. Een andere manier kan en mag niet.

Zelf maakten we het in Zuidoost-Azië mee met Nada, een getrouwde vrouw met vier kinderen, wonend in een dorpje dat door haar voorouders is gesticht. Ze verkoopt rijst en haar man heeft geiten, zo voorzien ze in hun onderhoud. Nada hoorde over de vrijheid die God wil geven door Jezus. Vrij van schuld en schaamte. Hongerig las ze samen met haar gezin de Bijbel. De vrijheid die ze vonden was aanstekelijk, buren en vrienden werden uitgenodigd in hun kleine huisje. Zo lazen ze regelmatig met elkaar in de Bijbel om meer te leren over wie God is. Tot die ene avond. Een van de buren had een ander belang en had het buurthoofd en de imam ingelicht. Deze avond stonden de twee mannen voor de deur. Iedereen ging stilletjes naar huis. Nada’s gezin en de zendingswerker werden urenlang ondervraagd. De zendingswerker was niet langer welkom in het dorp. Wat een domper. Einde vrijheid.

Of toch niet? Naar Nederlandse maatstaven was het gedaan met vrijheid. Echter, de innerlijke vrijheid die Nada en haar familie hadden gevonden bij God, kon niemand hen afnemen. Je kunt je boos maken over het gebrek aan godsdienstvrijheid. Dat mag, het is een zorg. Waar ik me echter boos om maak, is dat er nog zoveel volkeren zijn die niet eens kunnen kiezen voor de innerlijke vrijheid die God geeft door Zijn Zoon. Niet alleen vanwege gebrek aan godsdienstvrijheid maar simpelweg omdat niemand hen over deze vrijheid vertelt. Dat noem ik onrecht, geestelijk onrecht. Nada en haar gezin kregen de kans om te kiezen. Dat resulteerde in een confrontatie met godsdienstvrijheid en beperkingen, maar de echte vrijheid konden ze haar niet afnemen.

– Jacqueline Baarsen is directeur van Frontiers Nederland.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken