Menu

Premium

Dick Boer onder de woestijnvaders

Hebreeuwse tekst die wordt uitvergroot met een loep

Een eerste leeservaring van: Dick Boer, Erlösung aus der Sklaverei

De bijbelse theologie van Dick Boer mag je niet missen, maar het is niet makkelijk om er bij te komen. Dick Boer doet namelijk in onze tijd, wat in de derde en vierde eeuw na Christus de woestijnvaders deden. Teleurgesteld over de aanpassing van de kerk aan de verkeerde wereld kozen zij voor een leven in de wildernis. Daar echter zochten ze geen rust, maar gingen front aal de confrontatie aan met de demonen. Dat is het indrukwekkende, maar ook het ongemakkelijke van hun keuze. Precies die demonen die de mensenwereld terroriseren worden in de woestijn hun directe tegenstanders. Ze zoeken de machthebbers van deze wereld op in hun schuilhoeken en dáár gaan ze met hen in gevecht. Nu woont Dick Boer bij de Zuidas van Amsterdam en is bepaald geen pilaarheilige, maar hij opereert vanuit het besef dat tot de theologische existentie een zekere eenzaamheid behoort (38). Als niemand het meer wil weten, dan houdt hij hardnekkig de kennis levend dat er een strijd in deze wereld woedt om recht en vrijheid voor veel mensen. En de kracht om deze strijd te blijven voeren haalt hij uit de Thora en de Profeten. Dat is de reden om de bijbelse theologie van Dick Boer op te nemen en te lezen en onrustig te worden.

Lees het hele artikel

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken’

Het vijfde boek van Mozes spreekt in hoofdstuk 4 dankbare verbazing uit over Gods verbondenheid met zijn volk in Mozes. In de hele geschiedenis van God met de mensheid kwam zo’n unieke verbondenheid niet voor (Deuteronomium 4:32-33). De beproevingen logen er niet om, maar ook Gods wonderdaden niet (4:34). Jullie boffen dat jullie dit te zien gekregen hebben (4:35) en je hebt zijn woorden ook nog mogen horen (4:36). God zelf heeft jullie bevrijd (4:37). Onderhoud dan zijn geboden, dan is deze band niet kapot te krijgen en zal het jullie goed gaan (4:40).

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

Brood genoeg voor iedereen

In het Evangelie van Johannes heeft Pasen een belangrijke plek. ‘De inzichten van na Pasen zijn leidinggevend in dit Evangelie en hebben hun stempel gedrukt op het verhaal van Jezus vóór Pasen,’ schrijft professor Martin de Boer. Je moet dus niet alleen de gebeurtenissen rond Pasen, maar ook de rest van het Evangelie lezen in dat licht. Het teken van het brood in Johannes 6 kan dan ook gelezen worden als een opmaat naar Pasen. En zo is er in de uitleg ook een verbinding te maken naar het eten van het Pesachmaal in Jozua 5.

Nieuwe boeken