Menu

Basis

Een iftar in Zoetermeer

In Zoetermeer staan sinds 2005 twee religieuze gebouwen vlak bij elkaar, aan hetzelfde pleintje in de wijk Meerzicht: de moskee Al Qibla en kerkelijk centrum De Oase. Al Qibla is een moskee met een Marokkaanse achtergrond, De Oase een protestantse gemeenschap, onderdeel van een protestantse wijkgemeente in Zoetermeer. Beide buren hebben een goede verstandhouding en nemen deel in het InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ).

In de vastenmaand, de ramadan, mogen gelovige moslims alleen eten tussen zonsondergang en zonsopgang. De maaltijd meteen na zonsondergang heet de iftar. Middenin de ramadan organiseert Al Qibla sinds enkele jaren een gezamenlijke iftar met De Oase.

Waarom een gezamenlijke iftar?

Naast een maand van bezinning is de ramadan een maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

Aandacht voor verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid

Vanuit die gedachte is een jaarlijkse traditie geworden van wat begon als een bedankje voor het beschikbaar stellen van een tijdelijke gebedsruimte voor de vrouwen, toen de moskee nog niet groot genoeg was.

Apart en toch samen

Beide gebouwen stellen ruimtes beschikbaar. De moslim-buren verzorgen het eten en het drinken. De christen-buren helpen met de organisatie van tafels, stoelen, borden en bestek. De tafels worden gezellig gedekt. In De Oase voor de moslim-mannen; niet-moslim-mannen en -vrouwen mogen hierbij aansluiten. De moslim-vrouwen eten in de moskee; alleen niet-moslim-vrouwen mogen hierbij aansluiten.

Na zonsondergang en na het avondgebed maghrib in de moskee mag er gegeten worden op beide locaties. Dat gaat met veel gezelligheid gepaard. Het is voor Nederlandse christenen een beetje wennen om zo laat te eten. Maar in zuidelijke landen is een maaltijd om 22.00 uur ’s avonds minder vreemd.

Wat wordt er gegeten?

Dadels mogen zeker niet ontbreken. De vasten werd volgens overleveringen door Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vorig jaar begon de maaltijd met een lekkere soep van kikkererwten, lamsvlees, uien en linzen. Daarna stond er zowel in De Oase als in de Al Qibla-moskee een buffet met allerlei lekkere bladerdeeghapjes, runderstoofpot en couscous met kip klaar. Ook baklava en zoete muntthee staan op het menu.

Wanneer valt de ramadan?

De islamitische kalender is een maankalender. De eerste dag van een nieuwe maand is de dag dat de nieuwe maan zichtbaar wordt. Omdat een maanjaar elf tot twaalf dagen korter is dan een zonnejaar, verplaatst de ramadan zich net als de andere maanden in de islamitische kalender door de seizoenen. In het jaar 2020 valt de ramadan ongeveer van 24 april tot 23 mei. Doordat veel moslims echter vasthouden aan de waarneming van de maan in met name Mekka, kunnen de exacte data van de ramadan in de praktijk iets afwijken.

Maaltijd voor iedereen

Naast de Al Qibla zijn er nog drie moskeeën in Zoetermeer. Ook die nodigen vaak niet-moslim-buren uit tijdens de ramadan voor een gezamenlijke iftar. Dit jaar organiseert het ILOZ – waarin drie van de vier moskeeën, de meeste christelijke kerken, hindoes en baháʼí, humanisten, de liberaal-joodse gemeenschap en een Syrisch-culturele gemeenschap participeren – een iftar met alle moskeeën voor alle niet-moslim belangstellenden uit Zoetermeer op zaterdagavond 16 mei.

Het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ verandert in ‘samen eten verbindt’

Het ILOZ hoopt zo het gesprek op gang te brengen en bij te dragen aan een goede onderlinge verstandhouding. Met onbekenden aan tafel schuiven – zo wordt het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ veranderd in ‘samen eten verbindt’.

Els Alebregtse is secretaris van het InterLevensbeschouwlijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) en actief lid van de protestantse wijkgemeente De Oase in Zoetermeer. Zij schreef deze bijdrage mede namens Mohammed Boudadi, voorzitter van de Al Qibla-moskee in Zoetermeer.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken