Menu

Basis

‘Er komt veel water in dit land terecht’

Schoon water, voldoende water en veilige dijken. Van levensbelang! Maar wat weten we over degenen die hiervoor zorgen in Nederland? Wat weten we van het werk van de waterschappen?

Frouwien Rose werkt al meer dan twintig jaar bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. Ze kent de kracht van water aan den lijve: ‘Door een ingrijpende jeugdervaring had ik angst voor water. Toen ging ik een keer het water op met collega’s; zo’n afdelingsuitje met een punter. Een collega had in de gaten hoe angstig ik was. Hij zorgde dat hij de hele dag in mijn buurt bleef en waakte over mij. Ik heb hem later bedankt. Hij hielp mij te ervaren dat het ook goed kan gaan op het water. Later fietste ik een keer over de IJsseldijk. Ik wilde gaan zitten en betrapte me erop dat ik vlakbij het water ging zitten. Zo zie je hoe je aan vertrouwen kunt winnen. Al ga ik liever nog steeds niet zwemmen.’

MEDICIJNRESTEN IN HET WATER

‘Een waterschap zorgt voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en voldoende water. Het water uit de kraan wordt geleverd door de waterleidingmaatschappijen; het waterschap zorgt ervoor dat het water dat wij gebruiken, gezuiverd wordt. Zuivering van afvalwater is een uitgebreid en complex proces. En het wordt steeds moeilijker om de ellende uit het water te halen. Denk aan medicijnresten. Het lukt niet om die er allemaal uit te filteren. Door de cocktail aan medicijnresten die in het buitenwater terecht komt, komen waterdieren bijvoorbeeld in de problemen. Zo zijn er al voorbeelden van vissen die langzamerhand van geslacht veranderen. Volledige zuivering lukt gewoon niet. Waterschappen in heel het land doen onderzoek naar methodes om medicijnresten beter uit het water te krijgen. Ik maak mij wel zorgen. En heb ook last van plaatsvervangende schaamte over die kolossale hoeveelheden plastic in de oceanen.’

HOOG WATER

Een andere taak van het waterschap is bescherming bieden tegen hoog water. ‘Pas was ik met vrienden bij de IJsseldijk. Het was weekend en er kwamen heel veel mensen kijken naar de extreem hoge waterstand. Maar dat hoge water komt wel door de klimaatverandering. Door de warmte in de bergen komt er heel veel smeltwater naar beneden. Wij moeten hier dat water zien op te vangen. En hoe doen we dat? Ik merk zo vaak dat mensen zich dat niet realiseren. Dat weekend stonden ze allemaal te genieten. Ik begrijp dat ook. En om daar nu als een profetes rond te gaan lopen…

De waterschappen in Nederland hebben een gezamenlijk plan om ons land tegen dat hoge water te beschermen. Mijn waterschap gaat de komende jaren dijkversterkingsprojecten uitvoeren Dat doen we niet op onszelf hoor. Collega’s gaan in gesprek met inwoners om draagkracht te vinden voor oplossingen en om bewustwording te vergroten.’

WIJ SCHIEPEN NEDERLAND

‘Het gekke is dat een waterschap zijn bestaansrecht vaak moet verdedigen. Terwijl ze zo oud zijn als het Nederlandse landschap. Het oude waterschap Groot Salland bestaat zeker al 700 jaar. Ooit begon het met het aanleggen van dijken om het land geschikt te maken voor akkerbouw. God schiep de aarde en wij Hollanders schiepen Nederland! Er ontstonden honderden waterschappen. Dijkbeheer was heel belangrijk. Er werden mensen aangewezen om de dijken te onderhouden. Ook kwamen er regels om die dijken veilig te houden. Die regels zijn in de loop der tijd aangepast. In feite leven waterschappen van opgestapelde ervaringskennis.

Waterbeheer is hoe je het land beschermt tegen het water. Nederland loopt daarin voorop. Buitenlanders komen kijken hoe we het hier doen. En collega’s van mij gaan, gloeiend van trots, naar Groot-Brittannië om daar de dijken te helpen verbeteren. Waterschappers zijn deskundige, gedreven mensen, milieubewust en met hart voor de zaak. Zij maken voortdurende afwegingen tussen wat de natuur nodig heeft, wat veilig voor mensen is en dat mensen ook moeten kunnen wonen en werken. Maar het is niet gemakkelijk. Het is hard werken. Er komt veel water in dit land terecht. Het aantal mensen dat hier woont is groot. En de vervuiling die al die mensen veroorzaken, is enorm.’

Aart Mak is pastor bij Kerk zonder Grenzen, het omroeppastoraat van Radio Bloemendaal, en redactielid van Open Deur.

Nederland loopt voorop in waterbeheer

• Een mens drinkt in zijn hele leven gemiddeld 75.000 liter water. 10% daarvan is gewoon kraanwater. De rest is thee, koffie, fris enzovoort.

• Als je al het water van de wereld in een literfles zou stoppen, is 1 eetlepel daarvan zoet water.

• 1 liter weggelekte olie kan 1 miljoen liter water ondrinkbaar maken.

 

Meer zien en horen over water?

De 22 waterschappen in Nederland organiseren regelmatig open dagen, excursies en andere activiteiten. Kijk op https://www.waterschappen.nl.
Meer over het Waterschap Drents Overijsselse Delta op www.wdodelta.nl.
Of bezoek het Nederlands Watermuseum in Arnhem (www.watermuseum.nl) – een doe-museum over dijkbeheer, grondwater, drinkwater en watergebruik. 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken