Menu

Basis

Evangelie

Dr. M.E.J. den Braber is predikant in de Protestantse Kerk en oud-testamentica

‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen’ (Lucas 2:10). Zoals de engel het in het kerstverhaal zegt, zo is de letterlijke betekenis van het woord evangelie: goed nieuws.

Vier bijbelboeken

Vandaag wordt ‘evangelie’ veel breder gebruikt. Je kunt er mee verwijzen naar de vier boeken van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Elk vertellen zij in hun evangelie het verhaal van Jezus’ leven, dood en opstanding, en zijn boodschap. De bijbelboeken die vertellen over wat er ná zijn opstanding en hemelvaart gebeurde, heten dan weer géén evangelie. Daar speelt Jezus als persoon niet meer de hoofdrol. Zo bekeken is het woord evangelie dus beperkt tot ‘boeken waarin de persoon van Jezus en zijn levensverhalen de hoofdrol spelen’.

Bijbelse boodschap

En toch is het begrip ook veel breder geworden. Want ‘evangelie’ staat ook voor de bijbelse boodschap in het algemeen. Want de hele bijbel is, om met de kerstengel te spreken, ‘goed nieuws’. En dus zijn er allerlei afgeleiden ontstaan. Zoals bijvoorbeeld ‘evangelist’ en ‘evangelisatie’. Het verhaal van Jezus speelt daar een belangrijke rol. Maar het beperkt zich er niet toe en er wordt ook over andere verhalen uit de bijbel verteld door de evangelist, of in de evangelisatiedienst. De hele bijbel is zo het goede nieuws.

Verheugend nieuws

En dat brede gebruik sluit weer meer aan bij de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘evangelie’ in het Grieks. Daar hoorde het woord bij verheugend nieuws uit de politieke en persoonlijke sfeer. Het kon gaan om overwinningsberichten van het front of een gunstige voorspelling van een orakel. En de geboorte van een keizer werd ook aangekondigd met de mededeling ‘het begin van de evangeliën’. Lucas vertelt dus niet zomaar dat de engel zegt ‘ik kom jullie goed nieuws (=evangelie) brengen’. Hij verwijst bewust naar de aankondiging van keizerlijke geboortes.

In beweging zetten

In de bijbel is evangelie het woord voor verhalen over, maar ook door Jezus zelf verteld. Door hem krijgt het evangelie betekenis. Hij is de kern ervan. Paulus schrijft al zijn brieven, en legt al die duizenden kilometers naar gemeenten in Klein Azië en Griekenland af, om hen dat evangelie te vertellen. Het evangelie is dus ook iets dat mensen toen en nu nog steeds in beweging zet. Het is een verhaal dat nooit ophoudt belangrijk te zijn. Dat is nog eens een echt goed verhaal!

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken