< Terug

Festival of Homiletics digitaal

Wat lees en bekijk je deze zomer? Barbara Lamain vindt inspiratie uit de VS, op haar vakantielocatie thuis.

Zoals voor veel mensen geldt: de plannen die ik eerder dit jaar maakte voor de lente en de zomer zijn nogal veranderd. Ik zou naar Amerika zijn gegaan voor bezoek aan een conferentie – het Festival of Homiletics – en familiebezoek.

Het Amerikaanse prekenfestival is digitaal gegaan. Dat betekent digitale toegang tot een grote hoeveelheid preken en lezingen over preken. Een wereld gaat voor mij open. De wereld van kerken die op profetische wijze het evangelie verkondigen: kritisch en bevrijdend voor ons persoonlijk maar evenzeer kritisch en bevrijdend voor de grotere gehelen waar we bij horen. Staande in de traditie van o.a. de lutheranen, presbyterianen, methodisten en de wereld van de African Methodist Episcopal Church. Een persoonlijk, orthodox geloof in Christus die is gestorven, opgestaan en terugkomt, gecombineerd met een grote betrokkenheid bij de maatschappelijke, politieke, economische en culturele uitdagingen van onze tijd.

Quirky church

In de zomer luister ik naar de lezingen en preken van dit festival, gegeven door allerlei verschillende voorgangers. Mijn favorieten zijn Anna Carter Florence (hoogleraar homiletiek bij Columbia Theological Seminary in Decatur, Georgia, homiletische inspiratiebron voor mij), Otis Moss III (in de voetstappen van Martin Luther King), Katie Hays (voorganger van Galileo Church in Fort Worth, Texas: Quirky Church for Spiritual Refugees. Who would Jesus love?), Lenny Duncan (voorganger van Messiah Lutheran Church in Vancouver, soort mannelijke Nadia Bolz Weber) en Jonathan Wilson Hartgrove (o.a. schrijver van mijn favoriete dagboek Common Prayer: A Liturgy for Ordinary Radicals en betrokken bij Sojourners). Van deze mensen is ook van alles te vinden op internet: aanbevolen!

Buechner herlezen

Naast het beluisteren van deze preken en lezingen lees ik boeken die nieuw voor mij zijn, maar even graag herlees ik boeken die mij veel zeggen. In die laatste categorie vallen bij mij boeken van Frederick Buechner. Begonnen als romanschrijver en against all odds predikant geworden. Hij combineert zijn gave voor taal met een ontwapenende eerlijkheid over onszelf als mens en verwondering over het leven en het evangelie. Boeken van hem die ik weer ter hand neem: Listening to your life, Secrets in the dark: a life in sermons, The Magnificent Defeat, The Remarkable Ordinary.
Een inspiratievolle zomer gewenst !

Barbara Lamain is predikant van de Protestantse Gemeente van Den Hoorn en ’t Woudt.

< Terug