Menu

Basis

Delen zonder geld

Delen is ‘in’. Omdat het duurzamer is, omdat het goedkoper is, omdat het een goed gevoel geeft, omdat het je met anderen in contact brengt. Waarom zou je zelf die accuboor aanschaffen als je ook die van de buren af en toe kunt lenen? En met dat overtollige kastje doe je een ander een plezier.

De ‘deeleconomie’ wordt het genoemd: mensen die zonder dat er geld aan te pas komt van alles met elkaar delen en aan elkaar doorgeven. Internet en Facebook maken dat gemakkelijker. Als aanbieder en vrager, gever en ontvanger kom je zó met elkaar in contact. De platforms schoten als paddestoelen uit de grond. Sommige groeiden weg van de (bijna) ‘gratis’ economie en werden een bedrijf waar fiks aan verdiend wordt. Neem Air B&B – oorspronkelijk was het idee dat je voor een klein bedrag bij mensen thuis kon logeren. Zo kon je andere mensen leren kennen, en als reiziger van alles te weten komen over je bestemming, uit de eerste hand, van mensen die er wonen. Nu kopen uitgekookte types hele panden op om die per kamer of etage aan toeristen te verhuren. Geen contact. Niet kleinschalig. Niet tegen een kleine vergoeding. Er bestaan nog steeds échte deel-en geefinitiatieven, helemaal gratis. Sowieso omdat er geen geld aan te pas komt. Soms wordt wel verwacht dat je niet alleen neemt maar zelf ook iets aanbiedt.

GELDLOOS LEVEN

Helemáál geldloos leven, van wat je kunt vinden en gratis krijgen, is wel een grote uitdaging. Meer dan een dagtaak. En allerminst een pretje als je geen keus hebt. Maar je kunt een eindje komen… De website geldloos.nl wijst je de weg. Zo wemelt het op internet van de ‘gratis ophaal’-sites (www.gratisoptehalen.nl, www.gratisaftehalen.nl). Ga je liever naar een winkel dan bij iemand thuis iets ophalen? Zoek dan een weggeefwinkel (weggeefwinkels.nl). Er zijn ook Facebookgroepen waarin deelnemers van alles gratis aanbieden en elkaar wijzen op wat ze net aan de straat hebben zien staan. Zoek op Facebook op ‘deelt/geeft’ om erachter te komen of in je eigen stad of regio zo’n groep actief is. De minibiebs (www.minibieb.nl) zijn op de meest verrassende plekken te vinden en bieden gratis boeken te leen. Spannender is bookcrossing.com, dat je helpt om je boeken los te laten, te volgen én boeken te vinden, terwijl je ook in contact komt met anderen die dat boek willen lezen of gelezen hebben. Bijna gratis op vakantie? Pas op een huis en een huisdier (voor-elkaar.net). Logeer bij een ander of ontvang zelf gasten via couchsurfing.com. Wie onbetaalde hulp nodig heeft of een ander hulp wil geven, kan bij allerlei vrijwilligersorganisaties terecht natuurlijk, maar ook bij www.wehelpen.nl. Vragen, wensen en dromen van allerlei soort kun je delen op www.vraagelkaar.nl. Met een beetje geluk helpen anderen je er verder mee. Voor niets.

Esther van der Panne is eindredacteur van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken