Menu

Basis

Geloven in de wereld

Je persoonlijke inspiratie en betrokkenheid op mensen wil je gestalte geven in de wereld. Om niet. In kerkelijke gemeenschappen wordt veel georganiseerd om je erbij te helpen. Grotere overkoepelende organisaties doen het op grotere schaal. Op enkele organisaties richten we in dit themanummer onze schijnwerpers.

Mw. drs. C.A. Boonstra is predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

Het is december. De mensen trekken zich terug in hun huizen want buiten is het koud, donker, winderig en nat. Maar in de kerken bruist het van activiteit. Er zijn kerstmaaltijden, optredens van koren en cantorijen, de kindernevendienst heeft een uitgebreid project en last but not least: het Kerstfeest! Gelovigen kunnen op elkáár betrokken zijn, er is ook een beweging naar buiten. De donkere wereld in. Juist in deze kerstperiode realiseren mensen zich dat het gaat om de samenleving en ieder die daarin leeft, werkt en woont. Er zijn heel wat organisaties die mensen helpen deze blik naar buiten te vinden. De diakenen zijn bij uitstek de ambtsdragers die de blik naar buiten telkens weer centraal stellen. In een kleine gemeente bijvoorbeeld wordt een kerstmaaltijd voor alle inwoners van het dorp georganiseerd, of er is een actie om voedsel te verzamelen voor de voedselbank. Maar het zijn niet alleen de diakenen, ook andere betrokken leden van de kerk stellen zich open. Bij een AZC zijn activiteiten zoals huiskamermaaltijden, en een cantorij gaat zingen in een ziekenhuis of een gevangenis. Een groep gemeenteleden gaat brieven schrijven voor acties van Amnesty International. Het zijn allemaal vormen om je geloof gestalte te geven in de wereld. In de plaatselijke gemeente zijn initiatieven, er zijn ook overkoepelende organisaties die een groter bereik hebben en de plaatselijke gemeenten ondersteunen.

Mede Lijden, Barmhartigheid, Gerechtigheid, Vertrouwen

In dit themanummer zijn vier redactieleden aan de slag gegaan met het thema ‘Geloven in de Wereld’. Zij doen dat aan de hand van een van de vier kernwoorden: Mede Lijden, Barmhartigheid, Gerechtigheid, Vertrouwen. Daarbij zetten zij elk één organisatie in de schijnwerpers. Het zijn alle organisaties die de focus hebben op waar het in het geloof om gaat: Omzien naar de wereld om je heen en wegen vinden om te helpen. We komen tegen: de Laurenskerk in Rotterdam, de Regenboog uit Amsterdam, het project ‘Groene Kerken’ en Kerk in Actie met hulp aan Syrië. De eerste paragraaf van het artikel geeft steeds zicht op de werking van de organisatie. Hoe is het georganiseerd? Waar is de focus op gericht en hoe krijgt het gestalte in de samenleving? De tweede paragraaf geeft een specifiek inkijkje. Een vrijwilliger die erbij betrokken is, wordt centraal gesteld. Zo krijgen we een beeld van hoe het in de praktijk gestalte krijgt. Tot slot is er per artikel een bezinnende pagina met quotes om over na te denken, gebeden, bijbelteksten en liederen.

Juist rond Kerst weten we dat het gaat om de samenleving hier en nu

Mede Lijden

Erica Hoebe heeft de bijbeltekst van de Barmhartige Samaritaan als focus. Als gelovige kun je toch helper zijn om niet? Jezus geeft vorm aan geloven in de wereld aan de hand van deze gelijkenis over de Samaritaan. Het Griekse woord ‘eleos’ is een van de kernen van ons geloof. Stichting De Regenboog uit Amsterdam biedt al vele jaren hulp aan losgeslagen mensen en mensen die geen plek hebben omdat ze nergens welkom zijn. Deze organisatie geeft vorm aan dit Mede Lijden uit de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan. Een bijzonder project is het tandartsproject, in het interview komen we er meer over te weten.

Barmhartigheid

Nelleke Boonstra is op zoek gegaan naar noden in de wereld, niet direct naast de deur. Zij neemt de eerste christenen uit het boek Handelingen als focus en komt via KerkInActie in gesprek met Feije Duim, die de hulp aan Syrië begeleidt en coördineert. Als wij KerkIn-Actie ondersteunen met geld, wat gebeurt daar dan mee in Syrië? Een indringend verhaal over een vrijwilliger in Syrië geeft een inkijk. Ook aanbevelenswaardig: de film over dominee Harout Selimian uit Aleppo.

Bij het stukje over Barmhartigheid wordt een film van KIA genoemd. De link is deze: https://vimeo.com/ album/4148972/video/235527449

Gerechtigheid

Geloven op deze aarde. Aan de mensen is aangezegd dat ‘zij heerschappij moeten voeren’ over de schepping (Genesis 1). De schepping overstijgt uiteraard kerkgrenzen. Het gaat hier om het beheer over de aarde, zorg voor het milieu, goed rentmeesterschap en de kleinheid van de mens in de grote kosmos. Sake Stoppels legt ons uit hoe het project ‘de Groene Kerken’ leden van kerken stimuleert om de verbondenheid met de aarde te versterken. Een interview volgt met een vrijwilliger uit Gouda, die het rentmeesterschap serieus neemt.

Vertrouwen

Geloven in de wereld. Hoe kun je kerkzijn in een geseculariseerde samenleving midden in de stad? In Rotterdam weten ze ervan mee te praten. Maar de Laurenskerk is een kerk geworden die een open verbinding heeft met de samenleving om hem heen. Gerry Kramer-Hasselaar is in gesprek met de predikant. Vol vertrouwen zijn ze actief op allerlei manieren met vervagende grenzen met de samenleving. De kerstvieringen in de Laurens zijn een goed voorbeeld.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken