< Terug

Het kwaad

Bij Genesis 3,1-14

Op deze zondag staat centraal hoe het kwaad in de wereld is gekomen. Op deze oervraag van de mensen wil Genesis 3 antwoord geven. Hoe komt het dat mensen te verleiden zijn tot zaken die niet mogen? Van oudsher gaat het dan over zondigen, maar het verhaal zelf wil eigenlijk de nadruk leggen op het feit dat de mens over een grens heen gaat.
Hoe ga je om met je begrensdheid als mens? En wat gebeurt er met je medemens en de wereld als je over die grens gaat? Vanmorgen illustreren we dat met een proefje, dat ook meteen de mogelijkheid biedt om aan te tonen dat het voor God niet bij die donkere kant van de mens blijft.

De proef is ontleend aan de website Creatief Kinderwerk (idee 509) van Matthijs Vlaardingerbroek. Daar vind je een videoblog, waarin Matthijs een heel eenvoudig en tegelijkertijd spectaculair proefje demonstreert. Met behulp van eenvoudige producten als jodium, zetmeel (of strijkspray) en natriumthiosulfaat (ook wel ‘thio’ genoemd) kun je de betekenis van Genesis 3 en vergeving van God illustreren.
– Zorg voor een glazen kan met water en voeg daar eerst jodium aan toe en roer dit door. Het water wordt nu geel.
– Voeg daar de strijkspray aan toe en roer opnieuw. Het water wordt nu zwart.
– Voeg vervolgens een kleine hoeveelheid natriumthiosulfaat toe en roer opnieuw. Het water wordt nu weer helder. Let op: Het water is nu niet meer drinkbaar! Ook is het raadzaam eerst thuis even te testen hoeveel je van alles nodig hebt voor een goede proef, want onder andere de hardheid van het water maar ook de concentratie van jodium en zetmeel kunnen een verschillend effect hebben.

Vraag bij de leraar scheikunde of hij/zij wat ‘thio’ voor je heeft, en om het af te maken een witte labjas en veiligheidsbril. Lukt dat niet, dan is ‘thio’ ook online te verkrijgen.

Bij Genesis 3:1-14

< Terug