< Terug

Eindredacteur Jan de Bas over 'Ik blijf van hem dromen'

Eindredacteur Jan de Bas praat vandaag met ons over Ik blijf van hem dromen, een bloemlezing die het leven van Jezus Christus op poëtische wijze volgt.

  • 1. Vanwaar deze bloemlezing?

De aanleiding was een kerkdienst  waarin werd gesproken over Jezus in relatie tot een bepaald onderwerp. Ik vroeg me af of daar niet ook een gedicht over bestond en vervolgens dacht ik of het niet tijd was om een actuele bundel samen te stellen met gedichten over Jezus.

  • 2. Welke criteria hebben jullie gehanteerd bij het maken van de selectie gedichten?

De gedichten dateren allemaal vanaf de jaren 1930.  Ervoor vonden wij als samenstellers (Arie Bijl en ik)  vooral qua taal te gedateerd. Een ander belangrijk criterium was dat er in de gedichten sprake was van waardigheid.  Negatieve gedichten of gedichten  vol vloeken  kozen wij niet uit. Tevens hebben we een maximum aantal gedichten per dichter van drie stuks bepaald.

  • 3. Voor wie deze bundel samengesteld?

Globaal is de bundel voor iedereen die zich op een positieve manier tot Jezus verhoudt. Uiteraard is de bundel zeer geschikt voor theologen, predikanten en priesters.  De indeling in de bundel –  gedichten zijn geordend naar fasen  van Jezus leven –  is een uitstekend handvat om gedichten uit te kiezen bij gelegenheid.

  • 4. Wat vind je zelf het mooiste gedicht voor advent en waarom?

Ik kies voor een klassieker: ‘Soldatenkerstmis’ van Martinus Nijhoff.  De dichter speelt met het traditionele kerstverhaal. Hij brengt de lezer ook enigszins in verlegenheid: gaat het nu over Jezus of over een ander kind? Daarbij is het een typisch net: na de tweede strofe wordt het gedicht persoonlijk. En daarmee rond het het leven  van de lezer binnen. En dan die laatste zin:  wat wil de dichter ons zeggen?

Soldatenkerstmis

Zij dorsten niet te zingen in de tent

Zolang het kindje op den trommel sliep.

Toen hief er één zijn glas omhoog en riep:

‘Hoera voor ’t kind! Hoera voor ’t regiment!’

.

Het hele kamp drong om de tent te hoop,

En al die lachende ogen werden week

Als ’t kind om grote vingers greep, of keek

Naar ’t blinken van een afgesneden knoop.

.

Eén brengt een bloem een ander voert een geit

Nabij, waarop een jongen schrijlings rijdt –

Hoor, het is Kerstmis! Hoor de klokken beven –

.

God gaf een kinderhart aan den soldaat

En heeft, ontroerd, toen het verweerd gelaat

Met bijl en beitel uit ruw hout gedreven.

M. Nijhoff


Over Ik blijf van hem dromen

ik blijf van hem dromen gedichten over ezus

De gedichten in de bloemlezing Ik blijf van hem dromen gaan over het leven en de betekenis van Jezus. Ze handelen onder andere over advent, Jezus’ optreden en zijn verschijningen. Velen stellen, net als het dochtertje van Jaïrus: ‘Ik blijf van hem dromen.’ In de dichtbundel, samengesteld door Jan de Bas en Arie Bijl, is het leven van Jezus Christus op poëtische wijze te volgen in gedichten van onder anderen Ria Borkent, Koos Geerds, Ida Gerhardt, Guillaume van der Graft, Rutger Kopland, Levi Weemoedt en Rikkert Zuiderveld. Arie Bijl is neerlandicus en Jan de Bas is dichter. Ze stelden meerdere bloemlezingen samen, waaronder En wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren. Psalmen in gedichten vanaf 1900.

< Terug