< Terug

Inleiding Openbaring van Johannes

Is Openbaring een boek om bang van te worden? Op welke wijze onthult dit Bijbelboek de werkelijkheid die ons te wachten staat? En wat heeft het boek te zeggen over onze tijd waarin de angst voelbaar is en velen achter allerlei ontwikkelingen de ‘tekenen van het beest’ zien? Tom en Tabitha gaan in deze aflevering in gesprek met Bart van Nes, auteur van het boek Zie, ik maak alle dingen nieuw dat onlangs verscheen.


"De werkelijkheid in Openbaring bestaat uit twee werelden die naast elkaar bestaan: die van het aardse tranendal, waar de Satan en zijn trawanten de mensen verleiden, en die van de hemelse werkelijkheid, waarin God en Jezus Messias regeren."

Jan Willem van Henten over Openbaring | Lees meer 


Dit artikel geeft een mooie opbouw van het boek Openbaring, de compositie van de brief met de apocalypse.


Preken uit Openbaring van Johannes

Predikanten, theologen en iedereen die weleens voorgaat in een eredienst, vindt een scala aan exegeses en uitgewerkte preekschetsen op Theologie.nl. Zo ook over het Bijbelboek Openbaring.

Preekschets Openbaring 1:10

Op de dag van de Heer raakte ik in vervoering.
Ik hoorde achter me een luide stem, die klonk als een bazuin.

Preekschets Openbaring 9:20

Maar de andere mensen, die deze plagen overleefden, keerden zich niet af van hun zelfgemaakte goden. Ze bleven die goden aanbidden en de beelden van goud, zilver, brons, steen en hout, die niet kunnen horen of zien en zich niet kunnen verroeren.

Preekschets Openbaring 22:6-21

De Geest en de bruid zeggen: ‘Kom!’ Laat wie luistert zeggen: ‘Kom!’ Laat wie dorst heeft komen; laat wie dat wil vrij drinken van het water dat leven geeft.

Openbaring gaat over de eindtijd

Wat is eschatologie?

Wat zien we terug van ‘het einde van de wereld’ in de theologie? En welke plek neemt de eindtijd in, in christelijk geloof? Deze vragen bespreek ik in dit Theologisch drieluik over eschatologie. Steven poot neemt ons in een serie blogs mee in de eindtijdleer.

Boeken over Openbaring:

Zie, ik maak alle dingen nieuw

Cover van Zie, ik maak alle dingen nieuw, geschreven door Bart van Nes

Openbaring voor iedereen

Cover van Openbaring voor iedereen

Openbaring. Brief aan de kerk

Cover van Openbaring. Brief aan de kerk

Kort en krachtig over de eindtijd

Cover van Kort en krachtig over de eindtijd

Andere interessante zoektermen

< Terug