Menu

Basis

Integral mission in de praktijk

Drie voorbeelden van Integral Mission in de praktijk: een impressie van de aanpak van Stichting Present in Hilversum, een samengestelde internet-kerkdienst van 222 Ministries waar vanuit huiskamers wereldwijd op afgestemd kan worden, een persoonlijke ontboezeming hoe herstel van onze werkelijkheid je eigen leven kan raken.

Present in Hilversum

Op een zaterdagochtend zitten twee ouders op een stoel in hun woonkamer. Ze hebben een pittig jaar achter de rug. Ze kampen met financiële problemen, de kinderen hebben psychische problemen en de ouders zijn in hun huishouden het overzicht kwijt. Op de bank tegenover hen zit een groep vrijwilligers.

Waar je ook kijkt, overal in het huis staan spullen. Ook de tuin is vrijwel onbegaanbaar. Je zou niet weten waar je moet beginnen met opruimen. Maar de groep vrijwilligers is enthousiast en gaat vol goede moed aan de slag. De groep kent elkaar van de kerk, ze vormen samen een gespreksgroep. Ze willen zich graag voor anderen inzetten en hebben zich aangemeld bij Present.

Verbinding leggen

Stichting Present Hilversum is een van de vele lokale Present-stichtingen die Nederland telt. Present slaat een brug tussen mensen die willen helpen en de mensen die hulp nodig hebben. Door lokaal aanbodgerichte vrijwilligersprojecten te organiseren wil de christelijke stichting de beweging van omzien naar elkaar versterken.

Present werkt vanuit het principe om eerst te kijken wat de talenten, wensen en mogelijkheden zijn van vrijwilligers die zich aanmelden. Als dat in kaart is gebracht, zoekt Present een hulpvraag die goed bij de groep aansluit en leggen zij de verbinding.

Dit alles gebeurt in goede samenwerking met de plaatselijke maatschappelijke organisaties, die begeleiding bieden en goed zicht hebben op de mensen die de hulp nodig hebben. In het geval van dit gezin heeft de maatschappelijk werker in samenspraak met de familie contact gezocht met Present Hilversum. Net als het gezin zelf is hij ontzettend dankbaar voor de helpende handen.

Ontmoeting belangrijk

Hoewel het mooi is dat er een heel huis wordt opgeruimd, is dat voor Present Hilversum niet het allerbelangrijkste. Als ‘makelaar in vrijwilligerswerk’ gaat het de stichting vooral om de ontmoeting.

‘Church on-Demand’: kerk voor iedereen

Elke zondag een kerkdienst bij kunnen wonen, is niet voor alle christenen in de wereld weggelegd. In Iran bijvoorbeeld is dat voor veel christenen onmogelijk, om de eenvoudige reden dat er in de omgeving geen kerk te vinden is. Daar komt nog bij dat het gevaarlijk is om in dat land christen te zijn en geloofsgenoten te ontmoeten.

Om toch in de behoefte van gemeente-zijn en gezamenlijke geloofsbeleving te voorzien heeft 222 Ministries Church een platform opgezet: ‘Church on-Demand’, een veilige internetkerk. Het mooie van deze kerk is dat iedereen mee kan doen. Kleine kerken kunnen zich hierbij aansluiten, bijvoorbeeld als zij zelf geen spreker of band hebben, maar ook een individuele christen vanuit zijn of haar eigen huis.

Het principe is eenvoudig. Een computer en internet, eventueel aangevuld met camera en microfoon, is voldoende. Daarnaast is er wat software nodig. Vanuit een centrale regie waarop iedereen aangesloten wordt, worden de kerken aan elkaar verbonden en alle beelden geschakeld. Hierdoor kan een spreker in een 222-kerk in Nederland beluisterd worden in een 222-kerk in Turkije, terwijl daarna een band uit een 222-kerk in Duitsland te horen is en iedereen op zijn of haar eigen plek mee kan zingen.

In al die kerken wordt de dienst op een scherm geprojecteerd. Een christen die alleen in zijn kamer zit, bijvoorbeeld ergens in Iran, kan de hele kerkdienst bijwonen en deel uitmaken van deze gemeenschap. De mogelijkheden zijn ongekend. Wat is het bijzonder om, ondanks de grote afstanden, zo met elkaar verbonden te zijn en samen Kerk te mogen zijn.

– Farshid Seyed Mehdi, public relations 222 Ministries

Dienstbaarheid en gelijkwaardigheid in praktijk brengen

Stichting Present vindt haar inspiratie in Jezus, die waarden als dienstbaarheid en gelijkwaardigheid in de praktijk bracht. Juist Hij ging naar de mensen in nood toe, sprak met hen en was bij hen aanwezig. In navolging van Hem heet Present iedereen van welke levensovertuiging dan ook welkom om gezamenlijk iets van onze tijd te geven en te ontvangen.

Zo wordt ook die zaterdagmiddag veel gegeven en ontvangen. De vrijwilligersgroep en de familie kijken tevreden om zich heen. Er is weer een doorgang in de tuin. Er is weer overzicht. Er is weer ruimte om te leven.

De familie is dankbaar; ze zien dit als een nieuwe start en ze zijn geraakt door de hulp van deze vrijwilligers. De vrijwilligers op hun beurt zijn dankbaar dat ze er mochten zijn en met een beetje van hun tijd iets voor de familie hebben kunnen betekenen. Ze waren present.

Tweede bekering

Het is Ramadan en ik ben uitgenodigd om na het ondergaan van de zon te komen eten bij het gezin van mijn Marokkaanse vriend. Ik ken hen nu al zo’n vier jaar en we zijn meer en meer vertrouwd geraakt met elkaar. Het eten is heerlijk en we kletsen over van alles aan tafel. Een van de kinderen, in de tienerleeftijd, doet mee aan de Ramadan. Ze vertelt dat ze ook uit de Koran leest, in fonetisch schrift met een Nederlandse vertaling ernaast, want ze wil leren van wat er staat. Tussendoor verdwijnt mijn vriend even van tafel om te bidden en schuift daarna weer aan.

‘Integrale missie’ is in mijn ogen missie die alle dimensies van het leven raakt: geestelijk, sociaal, psychisch, fysiek, economisch, ecologisch en wellicht meer. De missie van God is gericht op herstel van heel onze werkelijkheid. Ik wil hier delen hoe ‘integrale missie’ ook mijn eigen leven raakt.

Leerproces

In 2012 nam ik afscheid als voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort. In mijn vrije tijd begon ik met een aantal buurtgenoten met het experiment van de Buurtkerk Soesterkwartier in Amersfoort. Ik ontmoette meer mensen die anders in het leven staan dan ik. Dat is voor mij een groot leerproces geworden. Ik wilde mensen helpen en het evangelie delen, maar kon ik mij ook laten helpen door de mensen die op mijn pad kwamen?

Regelmatig ga ik langs bij mijn Marokkaanse vriend, die moslim is. Ik wist vanuit mijn studie van alles over de islam en wat ik daarvan vond. Kon ik alles ‘vergeten’ wat ik wist en openstaan voor mijn vriend, zodat hij de expert kon zijn over zijn eigen geloof?

We ontmoetten een vrouw die vertelde over karma en sterrenbeelden. Ik dacht bij mijzelf: ‘Wat een onzin!’ Ik voelde me denk ik bedreigd. Ik kon niet meer luisteren en nieuwsgierig zijn naar wat karma en sterrenbeelden voor haar betekenen.

Gaandeweg hebben deze ervaringen mij zicht gegeven op hoe Gods missie mijzelf raakt, door de ander heen die ik ontmoet.

Als ik naar huis ga na het eten bij mijn Marokkaanse vrienden, krijg ik zoals altijd iets mee. Deze keer een plastic tasje vol met fruit. Ja, in het klein merk ik hier iets van het herstel van God. De tweede bekering is, net als de eerste, een weg van leven.

Dat heeft mij verrast. Ik heb meer vrede gekregen met mijzelf, staande ‘in de lichtstraal van Gods genade’. Daardoor heb ik meer rust gekregen om open te kunnen staan voor de ander als beeld van God. Na de bekering tot God en Jezus als Heer, voelt dat voor mij als een tweede bekering: een bekering tot de ander.

Schokmomenten

Ik kwam erachter dat veel zendelingen deze ervaring kennen en dat deze ervaring ook voorkomt in de bijbelverhalen. Handelingen 10 bijvoorbeeld vertelt eerst over de bekering van Petrus – om te eten met heidenen! – en daarna pas van de bekering van de Romeinse hoofdman. Missie gaat over veranderen en veranderd worden. Net als bij Petrus kent ook mijn eigen tweede bekering schokmomenten. Kan ik hierin het werk van de heilige Geest opmerken, die mij vormt op de weg van Jezus? Een weg waarin ik open kan staan voor de ander, die zo anders is dan ik, en waarin ik tegelijk mijzelf kan zijn in wie ik ben, nederig en vrijmoedig, ook in mijn geloof.

Openstaan voor de ander als beeld van God

In missie zijn we soms veel bezig met de ander: de ander helpen, de ander bereiken. Ik heb ontdekt dat integrale missie ook mijn eigen leven raakt. Herken jij iets van de tweede bekering? Wat kan de tweede bekering betekenen voor de kerk van vandaag? Missie die mijzelf niet raakt, is geen integrale missie.

– Oeds Blok is pionier en werkt als coördinator & coach gemeentestichting voor de Unie van Baptistengemeenten en Urban Expression. Vanuit het Instituut voor Undefended Leadership coacht en traint hij leiders, onder wie predikanten en pioniers.

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Blijf in mijn liefde’

De zesde zondag na Pasen, de laatste voor Hemelvaartsdag: in de ‘oude bedeling’ (waar zijn al die mooie, veelzeggende Latijnse zondagsnamen toch gebleven?) heet deze zondag Rogate, bidt! Willem Barnard schreef ooit: ‘Na Pasen gaat het van jubelen, Jubilate, via zingen, Cantate, naar bidden, Rogate.’ Zo is het en niet andersom: van expressie naar impressie, van de uitbundige jubel om zijn daden naar het ingekeerde gebed om Gods nabijheid… juist wanneer afscheid nadert.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Nieuwe boeken