Menu

Basis

‘Je hoeft niet bang te zijn’ (liedboek 935)

NIENKE VAN ANDEL

Mw. dr. C.S. van Andel is predikant in algemene dienst (PKN), werkzaam in de Noorderlicht-gemeente in Zeist en eindredacteur van De Eerste Dag

In de sub-rubriek Geloven is lied 935 te vinden, ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Ik herinner me dat dit op een langspeelplaat met Christelijke kinderliedjes stond die ik als kind vaak draaide. Nu zing ik het lied zelf voor mijn kinderen, als ze eens niet kunnen slapen. Maar ook in het verband van een persoonlijk pastoraal gesprek kan dit lied een rol van betekenis spelen.

Taal geen barrière

Het voordeel van dit lied is dat de woorden niet ingewikkeld zijn. Dat maakt het voor sommige mensen toegankelijk en begrijpelijk. Anderen zullen het daardoor makkelijk aan de kant schuiven: ‘simpel’, of ‘kinderlijk’. Het vraagt invoelingsvermogen van de kant van de pastor om in te schatten of dit lied aansluit bij de taligheid van de gesprekspartner. Dat geldt trouwens voor elk lied, elk gedicht en elke bijbeltekst! Maar als dit lied dan een goede keus is in het contact met de bewuste pastorant, geeft het ook de ruimte voor een goed gesprek.

Hoezo: niet bang?

De eerste zin roept natuurlijk al een vraag op. ‘Je hoeft niet bang te zijn’, dat zeg je toch eigenlijk alleen maar tegen iemand die juist wel bang is. Waar ben je bang voor? Wat voor storm woedt er in jouw leven? Met zo’n vraag maak je van de storm meteen een breder beeld. Misschien kan ook een andere vraag, die dichter bij het letterlijke beeld blijft: ‘herinner je je zo’n zware storm, en hoe bang je toen was?’.

‘Gewoon’ jouw hand in die van de Heer…?

Hoezo: gewoon?

Intrigerend is het woordje ‘gewoon’ in de derde regel. Jouw hand in die van ‘onze Heer’ leggen is voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk. Daar kun je over praten. Wat vraagt dat van jou? En andersom: wat zegt het voor jou dat onze Heer blijkbaar iemand is die met open handen klaarstaat?

Slaap/dood

Na de storm komen in de volgende verzen oorlog, pijn en donker voor als zaken waarvoor je bang kunt zijn. Ook daarbij is het goed om oog te hebben voor de figuurlijke én de letterlijke betekenis. Het lied eindigt dan met de belofte dat God bij je blijft als je je ogen sluit. Door de melodie en de taal van het lied zou je al snel denken dat het gaat over een kind dat gaat slapen. Maar in een gesprek kan dit voor iemand de aanleiding zijn om te vertellen hoe hij denkt over de dood: wat zal er zijn als ik eens voorgoed mijn ogen sluit?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken