Droom: de school in visvliet

 

Half januari 2021: twee verhuiswagens op weg naar Visvliet. Van een flinke plaats vlakbij Utrecht naar een klein dorp op de grens van Groningen en Friesland. Een droom die uitkomt: we hebben een plek gevonden, een voormalige basisschool, waar ons idee van gastvrijheid concreter vorm kan krijgen.
Visvliet is een klein dorpje tussen de Lauwers en het Visvlieterdiep. Een actief dorpje, de bewoners willen zich graag inzetten voor de gemeenschap. Met een heel aantal verenigingen en stichtingen, grote en kleine initiatieven die het gemeenschapsleven bevorderen. Aan dat actieve leven willen wij graag bijdragen.

MEELEVEN

De School wordt een plek waar mensen voor korte of langere tijd kunnen meeleven. Op adem kunnen komen. Gasten krijgen een eigen ruimte en leven mee in het ritme van de School. Dat is geen kloosterritme, maar wel een ritme van samen koken en eten, klussen in en rond de School en elkaar verhalen vertellen, het leven delen. Er is een ruime biblio-en phonotheek: van strips tot muziekboeken, van theologie tot literatuur, er valt genoeg te grasduinen. Regelmatig klinkt er muziek uit vroeger tijden: iemand zet een favoriete LP op.
Het motto van de School is dan ook: vol van alledaags leven.

RUST EN RUIMTE

Regelmatig zijn er gasten, meelevers, die met ons mee experimenteren wat samenleven betekent. Wat we terugkrijgen, is dat mensen zich snel thuisvoelen en zich uitgenodigd weten om bij te dragen aan de leefbaarheid van de plek. Dat je je talenten en vaardigheden in kunt zetten. En als dat om de een of andere reden niet lukt omdat je niet zo lekker in je vel zit, dan is daar ruimte voor. Ook wandelen in de omgeving kan erg prettig zijn of uitkijken over de velden.
Op adem komen in Visvliet, dat is wat we willen bieden. Je gezien weten en ruimte ervaren voor jouw verhaal.

PERSPECTIEF

Omdat we zelf een christelijke achtergrond hebben is er altijd ruimte voor gesprekken rond zingeving en geloof. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Soms helpt het om je eigen geschiedenis in perspectief te zien en na te denken over wat jouw pad in het leven kan zijn. De School wordt een steeds wisselende gemeenschap. Het betekent telkens oefenen in gastgever en gast zijn. Dat is spannend en ontspannend, we zullen zien wat en waar het ons brengt.

Jasja Nottelman en Harry Veenstra vormen de basis van de gemeenschap van De School, deschoolvisvliet.nl.

Meer Kerk en wereld