Menu

None

Kerstverhaal voor iedereen: ‘De kribbige professor en het kerstmysterie’

De Protestantse Gemeente De Lichtkring in Alphen aan den Rijn organiseerde in 2019 een levende adventskalender. Gedurende de hele adventstijd was er iedere dag een activiteit. Dit jaar dreigde de adventskalender een ‘gemankeerd’ geheel te worden, omdat een groot deel van de activiteiten niet mogelijk was…
Dominee Els Klok had het plan om een kerstverhaal voor de kinderen te schrijven en dacht: dat zou een online en coronaproof adventsproject kunnen worden, voor jong en oud, voor kerkgangers en mensen die niet de gewoonte hebben om naar een kerk te gaan.
Dit nieuwe plan bracht enthousiasme. Mensen zagen: dit kan wel!

Een spannend en informatief verhaal

Het verhaal gaat over Maartje en David die in de kerstvakantie gaan logeren bij hun oom Luuk die professor is. Hij heeft een stukje eeuwenoud hout opgestuurd gekregen. Is dit hout misschien van de kribbe van Jezus? De professor heeft weinig tijd om zich hierin te verdiepen, daarom gaan de kinderen zelf op onderzoek uit. Maar wil iemand inbreken en het stuk hout stelen, of verbeelden de kinderen zich dat slechts?

Dit verhaal is in eerste instantie gericht op nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 9-13 jaar. Maar ook voor volwassenen valt er veel te leren en te genieten in de afleveringen.

Omdat de kinderen in het verhaal niet precies weten hoe het zit met de achtergrond van Kerst en het kerstverhaal, stellen ze daar allerlei vragen over. Dat maakt het verhaal toegankelijk voor wie dat óók niet precies weet.

Iedere dag een fragment

Vanaf 6 december wordt iedere dag een gedeelte van het verhaal voorgelezen op de website van De Lichtkring. Voorlezers zijn bekende én onbekende Alphenaren (zo worden winkeliers uit de buurt rond de kerk uitgenodigd – iemand van de Bruna, van de bakker). Burgemeester Liesbeth Spies zal het eerste deel van het verhaal voorlezen.

De beslissing om het project op 6 december (de 2e adventszondag) te laten beginnen, is genomen op grond van de ervaring dat in gezinnen met kinderen niet echt de ruimte is om naar Kerst toe te leven, zolang Sinterklaas nog niet voorbij is.

Mensen kunnen zich abonneren op het verhaal en krijgen dan iedere dag een mail met drie links:

  • Naar het filmpje op de website.

  • Naar het tekstfragment van het verhaal voor die dag met mooie illustraties erbij (dat is te downloaden).

  • Naar een bezinnende tekst en doe- of denkopdracht, zoals een recept om koekjes te bakken, een puzzel om samen op te lossen of om thuis een ster te maken en die in de kerstboom in de kerk te komen hangen.

Deze teksten en opdrachten sluiten steeds aan bij wat er in het verhaal gebeurt. En zorgen voor bezinning. Zo gaat het op een gegeven moment over sporen. Dan is een van de vragen daarbij: God laat ook sporen na in deze wereld. Wat zou je daarvan zien?

Lijnen komen bij elkaar: ‘Op zoek naar het licht’

In de kinderkerk en in de kerkdiensten wordt voor Advent en Kerst de lijn uit Bijbelbasics gevolgd, met het thema ‘Dicht bij het licht’. Het kerstverhaal over de kribbige professor komt uiteindelijk ook bij het licht uit.

Op 23 december van 17.00 – 19.30 uur is er een kerstspeurtocht voor jong en oud rond het thema ‘Op zoek naar het licht’. Mensen kunnen in hele kleine groepjes de buurt in, op zoek naar dingen die in tuinen hangen. We vragen buurtbewoners ook om verlichte stalletjes in hun raam te zetten. Na afloop is er een kerstpakketje voor de deelnemers.

Op Kerstavond komen in een gezinsdienst de lijnen van het spannende kerstverhaal en het thema ‘Dicht bij het licht’ bij elkaar: daar wordt het spannende verhaal van de kribbige professor afgesloten. Er is een plankje weg van de kribbe die in de kerk staat, en in de dienst gaan de kinderen op zoek naar dat plankje. Het kerstverhaal wordt ook uitgebeeld en verteld.

Voorbereiding en organisatie

Omdat we het belangrijk vinden om zoveel mogelijk mensen uit de buurt erbij te betrekken, zorgen we voor goede publiciteit: een stuk in de krant, een brief naar scholen, leerkrachten die we kennen schrijven we persoonlijk aan. We hopen dat leraren het verhaal in de klas voorlezen en er ook mee aan de slag gaan.

Dit is best een groot project, maar wij konden in Alphen hier tijd voor vrij maken, omdat we de luxe dat we met drie betaalde krachten zijn. Ik richt me vooral op het schrijven van het verhaal; mijn collega, pastor Wilna Wierenga, doet de praktische en organisatorische zaken, samen met de werkgroepen Vorming en Toerusting, Levende Adventskalender en Kliederkerk uit de gemeente.

Mensen zeggen gemakkelijk ‘ja’ op de vraag of ze mee willen doen met voorlezen. Het kost ze niet zo veel tijd. En voor winkeliers is het een win-winsituatie: het is voor hen ook reclame

Tip

Probeer in deze coronatijd niet dat aan te passen wat je vroeger deed, maar kijk of je iets heel anders kunt doen. Dat geeft energie.

Voor volgende jaren

We bekijken of we van verhaal, illustraties en opdrachten een boekje kunnen maken (na deze Advent), zodat anderen dit materiaal ook kunnen gebruiken. Wie dit jaar het project wil volgen kan onze website bezoeken.

——————————————————————————————————————

Els Klok is predikant in de Protestantse Gemeente De Lichtkring in Alphen aan den Rijn.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken