< Terug

Keukentafelgesprekken

Mocht Ikea nog verlegen zitten om een goede naam voor zijn meubilair, dan suggereer ik bij deze de ‘Dialog’ voor een nieuw model keukentafel. Want dat is waar de ware gesprekken worden gevoerd.

De uithuilgesprekken, de goede raadgesprekken, het bespreken van het huishoudboekje (bestaat dat nog?), het overhoren van het huiswerk, het roddelen, het lachen om de gebeurtenissen op school of werk: de keukentafel staat er klaar voor. Zelfs de overheid nodigt zichzelf graag uit voor allerhande keukentafelgesprekken over zorgbudgetten, energiesubsidies en individueel vervoer.

De keukentafel heeft als bijzonderheid dat het een informele plek is. Je kunt er in je pyjama, kloffie of joggingpak plaatsnemen. En de gesprekken zijn er vaak één op één, als de rest van het gezin de deur uit is. De lat ligt dus niet erg hoog en juist dat is de kracht van het keukentafelgesprek: er is ruimte voor het alledaagse en er is geen voorzitter bij.

In ons religieuze leven is de tafel juist iets heiligs. Neem alleen al de rituele positie die de avondmaalstafel inneemt. Het is de plaats, al dan niet in overdrachtelijke zin, waar wij ons geloof kunnen belijden en vieren, maar je kunt er moeilijk je zorgen over de kinderen ter tafel brengen. De aandacht gaat bij zulke verheven gelegenheden uit naar God. Dat moet natuurlijk ook, af en toe.

Voor alles is een tijd en een plaats, daarom is het maar goed dat er in huis ruimte is voor vele tafels.

Om van te eten, om aan te vieren, om te vergaderen, aan te werken en die keukentafel dus voor het goede gesprek. Moet de Dialog verder nog aan bijzondere eisen voldoen? Zeker! Hij moet ruimte bieden aan glazen (of kopjes) en de bijbehorende drankflessen (dan wel een theepot), hij moet tegen een flinke klap kunnen en een krasje of wijnvlek meer of minder mag er niet toe doen. En hoewel een keukentafel eigenlijk een tafel voor twee is, moet je er ook een krant op kunnen uitspreiden als je er eens in je eentje aan wilt zitten.

De keukentafel is een intieme plek, die zich niet zo goed leent voor feesten en partijen. Maar gelukkig hebben we daarvoor dan weer de borreltafel.

Willem van Reijendam is schrijver en freelance uitvaartbegeleider.

< Terug