< Terug

Kindermoment Anders dan gedacht

3e zondag van de herfst

Alternatief Genesis 29: 1 – 30 en Lucas 17:1–10

Jakob trouwt tegen zijn zin met Lea, de oudste dochter. Gelukkig mag hij daarna zijn geliefde Rachel trouwen. Voor de jongste kinderen is dit geen geschikt verhaal.

Uit de Bijbel

Vader Isaak heeft twee zonen, Jacob en Esau en vader Laban heeft twee dochters, Lea en Rachel. Lea is de oudste. De naam Lea betekent: ‘gazelle met de grote ogen’ en de naam Rachel ‘wijfjesschaap’.

Herder Jacob ontmoet bij een waterput zijn collega-herders. Bij de put worden nieuwtjes uitgewisseld en wachten de herders op elkaar om de steen van de put te kunnen tillen. Daar ontmoet hij Rachel, herderin en dochter van zijn oom. Om indruk te maken tilt Jacob de steen in zijn eentje van de put.

Rachel is onder de indruk en introduceert Jacob bij haar thuis. Jacob mag blijven en hij wordt herder bij zijn oom. Als beloning mag hij na zeven jaar trouwe dienst (het getal zeven betekent een lange tijd) met Rachel trouwen. Maar op zijn trouwdag wordt de bedrieger bedrogen. In plaats van Rachel trouwt hij met de zwaar gesluierde Lea, de oudste. ‘Hier is het de gewoonte dat de oudste eerst trouwt’, zegt Laban. Jacob wordt voor de spiegel gezet. Zoals Laban de jongste verruilt voor de oudste, zo heeft Jacob dat met zijn broer gedaan. Hij wilde als jongste de oudste zijn. Als de bruiloftsweek voorbij is, krijgt Jacob alsnog Rachel op voorwaarde dat hij nog een zeven jaar blijft werken. Van Rachel houdt Jacob echt.

Het is 4 oktober dierendag. Vaak wordt op deze zondag het verhaal van Franciscus verteld (1182 – 1226).

In Lucas 17 gaat het om vergeving. Wat Jezus van zijn leerlingen vraagt is kennelijk zo moeilijk dat ze roepen: ‘Geef ons meer geloof’. Jezus zegt: ‘Jullie hebben al genoeg geloof. Doe maar wat je moet doen. De Heer draagt je op om van vergeving een dagtaak te maken en dan heb je dat maar te doen. Van ‘geloof’ komt al ellende genoeg… (zie vers 2 en 6). Geloof zonder vergeving is een gevaarlijke kracht. Geen vloek, maar vergeving is wat Jezus van ons vraagt.

In de kerk

Zorg voor knuffels van verschillende dieren en zet die goed zichtbaar voorin de kerk neer. ‘Waarom zouden er vandaag zoveel knuffels van dieren in de kerk zijn?’

Ja, het is bijna dierendag. nog twee dagen. Wie van jullie heeft een dier om voor te zorgen? Vind je dat leuk om te doen of ook wel eens lastig?

Het dier hoort ook er bij:
de leeuwen en de apen.
Denk niet te klein van Mij,
zegt God,
ook hen heb ik geschapen.

Ja, God schiep ook het dier
De panter en de tijger.
Kom bij ons, hond, konijn,
kom bij ons, vogels, vissen,
jij vos, jij wolf, dolfijn,
we kunnen je niet missen.

(vrij naar Hans Bouma naar ’Het lied van de kring’ uit De wereld is een toverbal, pag. 324)

Meer informatie op www.kinderdienst.nl

< Terug