< Terug

Kindermoment en tienermoment bij Romeinen 14:7-12

Niemand leeft voor zichzelf, en niemand sterft voor zichzelf…
Relatie is alles: we leven en sterven voor God onze Heer.

Wat we doen en wie we zijn: het gaat niet buiten God om. Voor de kinderen moeten we oppassen dat God daarmee geen boeman wordt. God en wij hebben een liefdevolle relatie.

Voor de kinderen

Kees is met zijn klas op kamp. Het is er erg leuk. Ze doen een speurtocht en eten patat en kippenpoten. ’s Avonds heeft niemand zin om naar bed te gaan. De jongens en de meisjes slapen op verschillende slaapzalen. Ze gooien met kussens en rennen over de gang.

Een van de juffen is komen zeggen dat het afgelopen moet zijn. Het is heel laat en morgen moeten ze vroeg weer op. Kees is in zijn slaapzak gekropen. Jesse ook. Alleen Gerrit draait een beetje door. Hij loopt nog tussen de bedden in. Opeens roept hij: ‘Stil jongens, daar komt de leiding.’ Heel veel jongens schrikken. Gerrit springt in bed. Kees vindt dat maar stom. Moet je schrikken omdat de juf er aan komt. Hij knipt zijn zaklantaarn aan en roept: ‘Juf, we willen nog een verhaal.’

‘Als jullie daarna gaan slapen’, zegt de juf.

Voor de jongeren

Facebook is gemaakt om contact te houden met vrienden en vriendinnen. Instagram of Snapchat ook. Er is niets heerlijker om even op je telefoon te zitten en te kijken wat de anderen doen. Maar steeds meer jongeren vinden van zichzelf dat ze te vaak en te veel op hun telefoon zitten. Misschien vind jij dat ook wel.

Er is zelfs sprake van verslaving aan de sociale media. Kan je daaraan verslaafd raken? Het zou de moeite waard zijn daarover na te denken. Verslaafd aan contacten: dat lijkt me moeilijk. Misschien spreken we over verslaving omdat de telefoon ertussen zit. Een telefoon is maar een ding en echt contact is nog wel wat anders.

Paulus zegt dat niemand leeft voor zichzelf. We leven altijd in relatie en uiteindelijk in relatie tot God. Het doet er toe wie we zijn en wat we doen. God kijkt mee.

< Terug