< Terug

Kindermoment Ommezwaai

Genesis 45:1-15

Jozef maakt zich aan zijn broers bekend als zij het opnemen voor Benjamin en hun vader geen verdriet meer willen doen. Dan wordt alles anders. Voor RK is er een navertelling bij het evangelie.

Uit de Bijbel

De broers van Jozef zijn inmiddels door de hongersnood naar Egypte gekomen. Dan volgt de episode waarin Jozef zijn boers wel, maar zij hem niet herkennen en Jozef iets verzint iets om Benjamin, zijn jongste broer, te zien. Als de broers met Benjamin weer in Jozefs paleis belanden (door toedoen van Jozef) en Benjamin achter moet blijven, biedt Juda zich aan als vervanger. Hij houdt een vurig pleidooi waarom ze Benjamin niet achter kunnen laten; Jakob heeft Jozef al verloren en als Benjamin ook iets overkomt zal dat zijn dood betekenen. Na de rede van Juda kan Jozef zich niet meer goedhouden. Hij stuurt de figuranten weg die de scène het aanzien van een rechtszaak geven. Ineens verandert het decor: de rechtszitting wordt een persoonlijke ontmoeting. Jozef barst in tranen uit en maakt zich bekend. De broers zijn in eerste instantie hierdoor nog meer bevreesd. Het uur der waarheid: oog in oog met Jozef en wat zij hem aangedaan hebben. Ik ben Jozef die jullie verkocht hebben. Er kan geen misverstand bestaan over de ware identiteit van Jozef. Hij kent de details. Maar het is geen verwijt. Jozef stelt hen gerust en hij duidt de gang van zaken als door God bedoeld. Door hem heeft God het volk van Jakob van de ondergang willen redden. ‘Hij heeft mij vooruitgestuurd’, klinkt ook anders dan ‘door jullie verkocht’. Jozef gaat zelfs zo ver dat hij het aandeel van de broers in de hele geschiedenis als niet ter zake doende kenmerkt. Hij legt zo de nadruk op Gods genadige beschikking dat de broers buiten spel worden gezet. Tot drie keer geeft hij Gods leiding in dit alles aan. De broers moeten opgaan naar Kanaän (helaas wegvertaald) en Jakob halen en allen die bij hem horen. Ze krijgen het land Gosen, een vruchtbare streek in de buurt van Ramses. Daar kunnen ze de hongersnood overleven. Pas als Jozef hen kust (het is als een levenskus), ontwaken de broers uit hun verstening en kunnen ze weer spreken.

In de kerk

  • Laat de kinderen met hun rug naar de mensen in de kerk staan. Iemand van de leiding tikt een kind op de rug en zegt met en verdraaide stem: Tik, tik, wie ben ik?

  • Ook de voorganger kan een keer ‘tik, tik wie ben ik’ zeggen.

  • Was het moeilijk? Laat de kinderen zeggen waarom ze het gemakkelijk of moeilijk vonden.

  • Je kunt iemand herkennen aan zijn stem, maar ook aan zijn kleren.

  • Waaraan kunnen jullie zien dat ik de voorganger ben?

  • Waaraan herken je je moeder of opa of ….

  • Ik ben benieuwd of de broers van Jozef hun broer Jozef gaan herkennen.

  • en/ of

  • Jozef ziet er uit als een Egyptische prins. Laat afbeeldingen zien (bijvoorbeeld met de beamer) van Egyptische wandschilderingen. Te vinden via Google.

  • Laat ‘Walk like an Egyptian’ van de Bangles horen. De kinderen lopen als een ‘Egyptenaar’ door de kerk naar de kinderdienst.

Meer informatie op www.kinderdienst.nl.

< Terug