< Terug

Kindermoment Weet waar je aan begint

12e zondag van de zomer

Deuteronomium 30:15 – 20 en Lucas 14:25 – 33

Jezus waarschuwt dat het volgen van Hem wel consequenties heeft. Het is minder gemakkelijk dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Weet waar je aan begint, is zijn advies.

Uit de Bijbel

Jezus is onderweg naar Jeruzalem. Hij is op weg naar het einde van zijn reis. Een grote mensenmenigte loopt met hem mee. Wat willen ze? Zijn ze meelopers, omdat dat hip is of omdat iedereen het doet?

Jezus waarschuwt de meelopers, want wie hem werkelijk wil volgen tot in Jeruzalem, zal het niet gemakkelijk hebben. Geloven, vertrouwen op God, heeft consequenties. Het kan grote offers van je vragen. Zijn de meelopers dat van plan? Het kan gebeuren dat wie zich met hart en ziel inzet voor het rijk van vrede en gerechtigheid zijn familie en vrienden verliest. Niet alleen toen, maar ook nu kan dat gebeuren. Je bent toch niet normaal als je, vanwege je overtuiging, je auto wegdoet vanwege het milieu of besluit zo weinig mogelijk te vliegen? Of als je je geld weggeeft om mensen te helpen in rampgebieden, als je de nachtopvang ingaat om verslaafden te helpen of als je vluchtelingen opvangt? Wij mogen meebouwen aan een wereld waarin recht gedaan zal worden. Wij mogen meehelpen het leven leefbaar te houden.

Kun je het opbrengen om achter hem aan te gaan of zul je eraan bezwijken?

Achter Jezus aangaan, is geen meeloper zijn. Niet meegaan in de waan van de dag of met wat nu eenmaal zo hoort. Achter Jezus aan gaan is je oriënteren op hem, die een manier van leven liet zien die leven mogelijk maakt. Maar bezin eer je begint, zegt Jezus tegen de meelopers. De radicale beslissing zal goed overwogen moeten worden, zoals de torenbouwer eerst berekeningen maakt en de koning, voordat hij aan de strijd begint, wil weten wat de vredesvoorwaarden zijn. Wie onbezonnen aan iets begint, staat al snel voor gek of maakt de zaak waar het Jezus om gaat, ongeloofwaardig.

‘Wie niet zijn kruis draagt, kan mijn volgeling niet zijn’. Als je achter Jezus aan gaat, hoor je hem zeggen: ‘Heb je naaste lief als jezelf, vergeef zeventig maal zeven maal, wat je mijn minste broeder aandoet, doe je mij aan’. En dan zul je ontdekken dat je met een steeds zwaarder ‘kruis’ loopt, maar dan zal hij zeggen: ‘Geef maar aan mij. Ik neem het van je over’.

In de kerk

Neem een weekendtas mee. In de tas zitten boeken, een vuilniszak en oude kranten, een radiootje en een wekker.

Vertel dat je straks gaat logeren. Vraag de kinderen wat je mee moet nemen als je gaat logeren en kijk of je dat bij je hebt. Bijvoorbeeld een tandenborstel -Zoek in je tas en gooi er een paar kranten uit -> geen tandenborstel. Dom van mij, zeg.

Schrijf het op een blaadje. Wat nog meer?

Ga zo even door. Vraag: Wat heb ik nu fout gedaan? Ik heb niet van te voren nagedacht, ik heb geen plan bedacht van wat ik allemaal nodig zou kunnen hebben als ik ga logeren. Ik ga straks even naar huis om alles te zoeken wat jullie genoemd hebben. Het is toch wel handig om even na te denken voordat je begint.

Meer informatie op www.kinderdienst.nl.

< Terug