< Terug

Leven en dood

Om het thema van dit nummer praktisch en concreet te maken, worden enkele dilemma’s als casussen ingevoegd. Nelleke Boonstra reikt er hier twee aan.

Mw. drs. C.A. Boonstra is emeritus-predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

Berthe gaat op bezoek bij Dirk en Anja. Ze doet het met alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn in deze corona-tijd. Dirk is ernstig ziek. Hij ligt al drie jaar thuis. Zijn longen zijn heel slecht en hij heeft thuis ook een zuurstof apparaat voor als het even heel slecht gaat. Anja weet daarmee om te gaan. Ze hebben elke dag drie keer de buurtzorg op bezoek. De buurtzorg doet de dagelijkse verzorging van Dirk, dat zou voor Anja veel te zwaar zijn.

Het is voor Anja ook zwaar. Ze wil Dirk niet alleen laten, en als de buurtzorg er is, gaat zij vaak even boodschappen doen of ze heeft een praatje met de buurvrouw. Soms denkt ze dat ook Dirk niet goed meer weet wat voor dag het vandaag is. Soms kan hij heel vreemde opmerkingen maken. Ze zegt er maar niets van tegen Dirk, dat zou hem ongerust maken.

Berthe heeft regelmatig contact namens de kerk. Zo ongeveer elke maand. Deze keer vroegen ze aan haar of ze langs kon komen, want ze willen wat met haar bespreken. Als Berthe komt, staat de koffie klaar en Anja en Dirk zitten dicht bij elkaar.

Anja zegt: ‘We willen wat met je bespreken. We hebben besloten dat het zo niet langer gaat. Dirk zijn leven is niet veel meer. Hij heeft zoveel ademnood dat hij alleen maar verzorging krijgt en niks meer kan. We willen graag euthanasie en gaan daar met de dokter over praten. Maar we weten niet hoe de kerk daar over denkt. Kunt u ons daar meer over vertellen? Hoe denkt u er zelf eigenlijk over, en hoe zou de dominee erover denken?’

Berthe heeft zo haar eigen gedachten over euthanasie. Ze weet niet of ze dat met deze mensen moet delen. En ze aarzelt in haar reactie. Ook heeft ze geen idee hoe de dominee erover zou denken. De landelijke kerk? Wat zou die erover geschreven hebben? Ze heeft niet zomaar een antwoord klaar.

Maar ze moet toch wel met deze mensen verder praten, ze hebben haar speciaal gevraagd om te komen, en ze hebben zich goed voorbereid.

Vragen:

-Hoe reageert u als u in deze situatie komt te staan?

-Weet u hoe de landelijke kerk heeft geschreven over deze zaken van euthanasie? Of weet u waar u zoeken moet om het te vinden?

-Is het onderwerp weleens aan de orde geweest op pastorale avonden? Of zou u het aan de orde willen hebben? ■

< Terug