Menu

Basis

Mensen in beeld

Nigeria

Verstrikt in etnische conflicten en georganiseerde misdaad

Nigeria is een van de meest complexe landen in Afrika. Christenen hebben er te maken met vervolging, met name in het overwegend islamitische noorden en midden van het land.

In Nigeria is er een overlap tussen christenvervolging en conflicten over wie de baas is over grondstoffen in een aantal staten. Rapporten over mensenrechten beschrijven dat de Nigeriaanse overheid nauwelijks onderzoek doet naar moorden en geweld tegen christenen door radicaal islamitische organisaties en personen.

Hierdoor komt de overheid internationale afspraken in de United Nations Declaration of Human Rights (UNHDR) en International Convenant on Civil and Political Rights (ICCPR) niet na. Boko Haram doet er daarnaast alles aan om christelijke en moslimgemeenschappen tegen elkaar op te hitsen. Christenvervolging in Nigeria komt globaal gezien uit drie hoeken: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en georganiseerde corruptie en misdaad.

Islamitische onderdrukking

De meeste vervolging van christenen komt uit de hoek van gewapende moslimgroepen, zoals Boko Haram en de islamitische Fulaniherders. Deze groepen zijn verantwoordelijk voor de meeste gewelddadige incidenten, zoals aanslagen. Zij zijn er de reden van dat christenen op de vlucht slaan in het noorden en het midden van het land.

Naast deze twee groepen werken ook ambtenaren en politici vervolging in de hand, vooral op provinciaal niveau. In een aantal provincies (staten) in het noorden van het land is de sharia leidend. En ben je christen geworden vanuit een moslimfamilie, dan krijg je te maken met vervolging door je eigen familieleden en bekenden.

Etnische vijandigheid

In grote delen van het land, en dan vooral in het noorden, valt etniciteit vaak samen met religie. Fulani’s zijn bijvoorbeeld moslim. De vijandigheid in de richting van christenen komt vanuit gewone burgers die tot een andere etnische groep horen en hun religieuze leiders, die vaak ook de traditionele leiders van de etnische groep zijn.

Politiek in Nigeria wordt zwaar beïnvloed door deze etniciteit. Het gevolg is dat politici en politieke partijen indirect bijdragen aan een soort onschendbaarheid van de daders van vervolging. President Buhari is een Fulani.

Corruptie en misdaad

Corrupte ambtenaren en criminele groepen, die zich bezighouden met bijvoorbeeld drugshandel in delen van het zuiden van Nigeria, proberen kerken te gebruiken als een handig middel om geld wit te wassen. Het resultaat daarvan is dat kerken en christenen verstrikt raken in conflicten en geweld van dergelijke groepen.

Naast christenen lijden ook sjiitische moslims in het noorden van Nigeria onder vervolging vanuit soennitische moslims. Ook Jehova’s getuigen vormen een religieuze minderheid en ook zij hebben te maken met discriminatie en geweld, met name in het noorden van het land.

Verhaal na verhaal over christenen die staande blijven

Te midden van de vervolging zien we ook een kerk die blijft staan en horen we verhaal na verhaal over christenen die weigeren hun geloof af te zweren, wat de gevolgen ook zullen zijn.

– Wimco Ester werkt bij Open Doors International.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken