< Terug

Niet zwichten

Bij Kolossenzen 2,20-3,4

Associatie: Niet zwichten voor de machten van de wereld

Er zijn over de hele wereld mensen die dingen willen veranderen die niet goed zijn. Ze laten zich niet bang maken. Ze lijken een beetje op Jezus, die het opnam voor mensen die niet meetelden. Maar dan zijn er ook altijd weer mensen die dat willen tegenhouden.

Heb je weleens van Malala gehoord? Malala Yousafzai is een meisje uit Pakistan. Waar Malala woonde, is de gewelddadige Taliban de baas en mogen meisjes niet naar school. Malala vond dat niet eerlijk en schreef een dagboek over de misdaden van de Taliban. Toen ze elf jaar was, zette ze dat dagboek op de site van de BBC, een Engelse omroep. Daarom was ze al bekend in Engeland.

Op een dag, toen ze vijftien jaar was, ging ze met de bus van school naar huis. Een Talibanstrijder kwam de bus in en probeerde haar dood te schieten. Ze kreeg kogels in haar hoofd en haar hals. Zwaargewond werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar hebben ze een kogel uit haar hoofd gehaald, maar de Taliban wilde haar alsnog vermoorden.

Een paar dagen later is ze naar Engeland overgevlogen, om verder behandeld te worden, maar ook voor haar veiligheid. In Engeland mag ze voorlopig blijven, samen met haar ouders en broertje.

In 2011 werd Malala genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs en door de Pakistaanse regering onderscheiden met de Nationale Jeugdvredesprijs. Later werd deze prijs naar haar vernoemd: de Nationale Malala-Vredesprijs.

In september 2013 kreeg Malala de Internationale Kindervredesprijs. De prijs werd aan haar uitgereikt in Den Haag. Ze kreeg ook een prijs van Amnesty International. En pas geleden kreeg ze opnieuw een prijs voor haar moed en doorzettingsvermogen.

Samen met Christina Lamb schreef ze Ik ben Malala (Spectrum, 2013, ISBN 9789000331536).

Zie ook http://jeugdjournaal.nl/archief/onderwerp/Malala

Malala is een soort heldin geworden – ook al wil ze dat niet – net als de mensen uit het boek Helden! Mensen die de wereld mooier maakten van Janny van der Molen (Ploegsma, 2009, 10+). Daarin wordt verteld over mensen als Mahatma Gandhi, Aletta Jacobs, Anne Frank en Nelson Mandela.

< Terug