Menu

None

Nu zijt wellekome – bij gemeenteleden thuis

Een levende adventskalender in Dinxperlo. Op alle dagen van de adventstijd is er een adres waar mensen welkom zijn voor een kop koffie of thee.

Mw. drs. A.I. van Amstel is predikant in de Protestantse Gemeente te Dinxperlo.

Het begon allemaal in november 2011. Ergens in voormalig Oost-Duitsland bleek een kerkelijke gemeente te zijn, waar een levende adventskalender georganiseerd werd. Mensen stelden in de adventstijd gedurende een deel van de dag hun huis open en anderen waren er welkom. Een gemeentelid had dit gehoord en haar eerste gedachte was: is dat niet iets voor onze Protestantse Gemeente in Dinxperlo? Zij kaartte het aan bij de diaconie en haar idee werd onmiddellijk omarmd. Nog datzelfde jaar werden er voldoende mensen bereid gevonden om mee te doen, zodat er op alle dagen in de adventstijd een adres was waar mensen terecht konden.

Ook buiten de eigen gemeente

In 2011 en ook in 2012 nog verscheen de uitnodiging om ergens op bezoek te komen alleen in het eigen kerkblad. Vanaf 2013 werd de uitnodiging breder getrokken en verscheen deze ook in het plaatselijke huis-aan-huisblad. Dit gebeurde om duidelijk te maken dat iedere inwoner welkom was. Ook de gastgevers werden voortaan geworven via zowel het kerkblad als het huis-aan-huisblad.

Het doel

Het doel van de levende adventskalender is ontmoeting – zo breed en zo laagdrempelig mogelijk. Mensen krijgen de gelegenheid om kennis te maken met dorpsgenoten die ze anders niet zo snel zouden tegenkomen. In de praktijk is het zo dat minstens een deel van het gezelschap elkaar al kent. Maar ook dan kan het tot verrassende gesprekken komen. Zeker als er maar weinig mensen zijn, kan het gebeuren dat er heel persoonlijke dingen besproken worden. Want de opkomst kan enorm verschillen. Soms zit ergens de kamer helemaal vol en een andere keer ben je maar met een paar mensen bij elkaar. Dat is, uiteraard, onvoorspelbaar.

Kennismaken met dorpsgenoten die ze anders niet zo snel tegenkomen

Het uitgangspunt

Het uitgangspunt is heel eenvoudig. Wat de gastgevers betreft: iedereen is wel in staat om koffie en thee te zetten en daar iets lekkers bij te geven. En als ook dat bezwaarlijk is, kan er altijd hulp bij gevraagd worden. Want sommige mensen zijn zelf niet meer zo mobiel, maar vinden het wel fijn, als anderen bij hén op bezoek komen. En wat de bezoekers betreft: hoe moeilijk is het om op een ochtend of een middag aan te bellen bij iemand van wie je weet dat je er welkom bent? Toch is het grappig om te zien hoe sommigen juist op bezoek gaan bij mensen die ze nog niet kennen en hoe anderen dat niet in hun hoofd zouden halen en alleen op bezoek gaan bij wie ze al wel kennen.

Waarom in de Advent

Waarom organiseren we zoiets in de adventstijd? Omdat het juist in de donkere dagen voor Kerst fijn kan zijn om anderen te kunnen ontmoeten. In die tijd van het jaar komen we elkaar op straat minder tegen en zijn we geneigd om in ons eigen huis te blijven. Het is waardevol om samen uit te zien naar het Licht dat in de wereld komt, al zal dat niet met zo veel woorden gezegd worden.

De organisatie

De organisatie van het geheel is niet heel ingewikkeld, maar het is zaak om er op tijd mee te beginnen. Degenen die de levende adventskalender organiseren in Dinxperlo, het echtpaar Bruggink, beginnen in september al met bedenken wanneer welk stukje in het kerkblad en in het huis-aan-huisblad moet komen. Het eerste stukje dat ze plaatsen is een wervend artikel om mensen op te roepen om gastgever te zijn. Een gedeelte daaruit:

Wie ontvangt dit jaar koffiedrinkers in de adventstijd?

Al enkele jaren wordt er vanuit de Protestantse gemeente te Dinxperlo een levende adventskalender georganiseerd. De insteek hiervan is dat mensen van alle gezindten, maakt niet uit wat je gelooft of niet gelooft, elkaar kunnen ontmoeten in een ontspannen sfeer. Dit kan ’s morgens van 10.00 tot 11.30 uur of ’s middags van 14.30 tot 16.00 uur. Er wordt per dag één morgen of middag gepland, u kunt zelf aangeven op welke dag en morgen of middag u mensen wilt ontvangen.

Vervolgens wordt er een rooster gemaakt en gepubliceerd in het kerkblad en het plaatselijke huis-aanhuisblad met de volgende oproep:

Start ‘levende adventskalender’ – Bij wie gaat u op de koffie?

De hele adventstijd staat bij iemand letterlijk de deur open en bent u welkom voor een kopje koffie/thee. Laat u verrassen wie u ontmoet.

Bijzonder tintje

Sommige gastgevers geven een bijzonder tintje aan hun open huis: ze bakken heerlijke taart, laten de buurman op de midwinterhoorn blazen ter verwelkoming van de gasten of spelen met de buurvrouw op de harmonica om met elkaar kerstliederen te kunnen zingen. Zo kan iedereen er een eigen invulling aan geven. Maar nodig is dat beslist niet: de basis blijft een huiskamer, een warme drank en iets erbij. Meer is niet nodig voor een ontmoeting tussen mensen.

De deelnemers

De mensen die deelnemen aan de levende adventskalender, zowel de gastgevers als de bezoekers, zijn over het algemeen al wat ouder. Toch deden vorig jaar ook een aantal jongere mensen mee en we hopen dat het er dit jaar nog meer zullen zijn. Maar het is nu eenmaal zo, dat jonge mensen vaak al druk zijn met hun dagelijkse beslommeringen en daardoor minder tijd en minder behoefte hebben om aan een dergelijke bezoekronde mee te doen.

Een huiskamer, warme drank en iets erbij – genoeg voor een ontmoeting

De reacties na afloop

De reacties na deelname zijn positief. Mensen zijn heel enthousiast en geven aan dat ze hebben genoten van een gezellige ochtend of middag. Het kost inmiddels geen enkele moeite meer om gastgevers te vinden en wie zich daarvoor op wil geven, moet er snel bij zijn. Voor elk dagdeel is er zodoende een ander adres beschikbaar. Beleid is om zoveel mogelijk nieuwe gastadressen op het rooster te zetten, zodat er steeds weer nieuwe ontmoetingen kunnen plaatsvinden.

De afronding

Na afloop van het hele gebeuren bellen de organisatoren de gastgevers op om te horen hoe één en ander verlopen is. Ten slotte plaatsen zij nog een bericht in het kerkblad en het plaatselijke huis-aan-huisblad. In januari van dit jaar schreven zij onder meer:

Het aantal bezoekers was weer hoger dan in 2016. Als we de gastgevers meetellen, hebben in deze dagen toch rond de 252 mensen elkaar ontmoet. Er zijn weer verrassende ontmoetingen geweest, zelfs wat mensen die hier met hun integratie bezig zijn en die normaal niet bij iemand op de koffie zouden gaan, hebben nu wel anderen ontmoet. Rest ons nog iedereen, gastgevers en bezoekers, te bedanken voor de medewerking aan het slagen van de adventskalender 2017.

Tot slot

Wanneer het u iets lijkt om ook in uw gemeente/ dorp/stad een levende adventskalender te organiseren, dan kunt u met ons contact opnemen via pg-dinxperlo.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken