< Terug

Preekillustraties: Leugen

De leugen is als een sneeuwbal: hoe langer men hem rolt, hoe groter hij wordt.
M. Luther

De meest verwoestende onwaarheden zijn die, welke bijna waar zijn.
Godfried Bomans

De mens is een god op het gebied van verbergen en liegen.
Ibrahim Selman

Mensen die een leugen verteld hebben, wassen daarna vaker hun handen. Leugenaars willen dus letterlijk de leugens van zich af wassen, om weer met zichzelf in het reine te komen.
Wetenschap24

Rabbi Abraham van Porisow zei: ‘Als je wilt weten hoe de leugen over de wereld heerst, kijk dan naar de mensen. Op een winterdag gaat iemand, half bevroren en bibberend van de kou, het huis van een kennis binnen want hij wil zich graag warmen en een kopje hete thee drinken. De heer des huizes wil graag van de ongenode gast afkomen. Maar voor zijn fatsoen staat hij erop dat de gast verder komt en hij biedt hem een kopje thee aan.
De gast zou graag op de uitnodiging ingaan, maar bedankt uit beleefdheid…
Als je je eenmaal een beetje inlaat met oneerlijkheid, ben je geneigd daarmee door te gaan: In een onderzoek werden vrouwelijke studenten in twee groepen gedeeld. Ze kregen allemaal dezelfde merkzonnebril op, maar tegen de ene helft werd gezegd dat het een echte was, tegen de andere dat het een nepper was. Vervolgens moesten ze een wiskundig testje maken, dat ze zelf mochten nakijken. De groep die dacht dat ze een nepzonnebril op had loog meer dan twee keer zo vaak over hun score. De onderzoeker noemt dit het ‘what the hell effect’.
Wetenschap24

‘Niet dat je tegen mij loog, maar dat ik je niet meer geloof heeft mij geschokt.’
Friedrich Nietzsche

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen herinnerd worden aan de 10 geboden – die staan voor wat ‘moreel juist’ gedrag is – ze de mogelijkheid om vals te spelen niet benutten. Ongeacht of ze gelovig zijn. Dit werkt niet alleen met de 10 geboden: ook een verklaring ondertekenen dat je eerlijk zult zijn of een briefje op de kaas plakken met ‘deze kaas is van mij’ in het studentenhuis, helpt. Het gaat erom dat je herinnerd moet worden aan je principes.
Bron: Wetenschap24

De leugen is het sterkst als ze hier en daar tegen de waarheid kan aanleunen.
Paul Koeck

Een rabbi vraagt een schrijver wat hij schrijft.
‘Verhalen’, zegt de schrijver.
De rabbi wil weten wat voor verhalen.
‘Ware verhalen’, antwoordt de schrijver.
‘Over mensen die je kende?’, vraagt de rabbi.
‘Ja, over mensen die ik gekend zou kunnen hebben.’
‘Over dingen die gebeurd zijn?’ vraagt de rabbi weer.
‘Ja, over dingen die gebeurd zijn of zouden kunnen gebeuren.’
‘Zijn ze dan niet waar gebeurd?’
‘Nee, niet allemaal. Eigenlijk zijn sommige van begin tot eind verzonnen.’
‘Dat betekent dat je leugens schrijft’, zegt de rabbi.
‘Zo eenvoudig liggen de zaken niet, rebbe. Want sommige dingen gebeuren, maar zijn niet waar; en andere dingen zijn waar, hoewel ze nooit gebeurd zijn.’
Elie Wiesel

< Terug