< Terug

Spirituele rondreis door Egypte

Ontdekkingen tijdens een spirituele rondreis door Egypte

Egypte staat bol van bezienswaardigheden voor een spirituele reis. Voor specifiek christelijke spirituele locaties is Egypte een bijzondere bestemming, omdat het de plaats is waar de Heilige Familie kort na de geboorte van Jezus naartoe vluchtte. De Vlucht naar Egypte, zoals bekend, vond plaats in het noordelijke deel van Egypte toen de Heilige Familie zich in veiligheid bracht voor de jaloerse koning Herodes. In dit deel van Egypte zijn er talloze relikwieën, archeologische vindplaatsen en kerken die betrekking hebben op de Koptische Christenen van Egypte.

Vanwege de rijke geschiedenis, het Bijbelse en historische belang en het archeologische wonder van deze heilige plaatsen, is er een grote toename van het christelijke toerisme. Veel religieuze reizen bieden de mogelijkheid om deze plaatsen op een verzorgde manier te verkennen en maken het reizen gemakkelijker, vooral als je met jouw gezin op reis bent. Deze vakanties zijn een mooie manier om dichter bij je geloof te komen en de wereld toch door iets andere ogen te zien.

Groepsreizen en cruises

De Koptische kerk is gevestigd in een land dat zich voornamelijk identificeert als islamitisch, en dit is een deel van het mooie van reizen naar het buitenland om het geloof te ervaren op plaatsen die er verschillen van je eigen land. Het bestaan van deze kerk in een land dat zich anders identificeert, betekent dat er enige onrust is geweest, en daarom is reizen met een groepsreis aan te bevelen, omdat de gidsen je kunnen helpen bij jouw reis door een vreemd land, je tips kunnen geven over de plaatselijke gebruiken om niet onbeleefd over te komen, enz. De gidsen zullen ook beter op de hoogte zijn van onrust en mogelijke problemen, zodat ze weten dat ze probleemgebieden moeten vermijden als er sprake is van onrust of bepaalde gevaarlijke situaties.

Naast reizen over land om in de voetsporen van de Heilige Familie te treden, worden er ook veel cruises aangeboden, zodat je ook kunt ervaren welke reizen Mozes tijdens zijn leven maakte. Als je besluit om een cruise te maken, zorg er dan voor dat je een visum voor Egypte hebt, want zelfs een kleine tocht over de Rode Zee kan tellen als het verlaten van Egypte. Zonder een goed visum kun je in de problemen komen bij het opnieuw betreden van het land. Zonder een goed visum zou je enige tijd bij de douane kunnen belanden, mogelijk een boete moeten betalen en het risico lopen dat je de rest van de reis of vakantie mist.

Als je met een groep reist, is het inzetten van een reisleider misschien wel de makkelijkste manier om je hele familie of groep een heerlijke vakantie in Egypte te bezorgen. Je kunt zelfs overwegen om een groepsaanvraag te doen voor je visum Egypte, wat het makkelijker maakt om een vakantie voor iedereen te plannen omdat er maar 1 aanspreekpunt is.  Je kunt er ook voor zorgen dat iedereen zijn visum en reisdocumentatie op orde heeft, zodat er geen last-minute verrassingen zijn voor je reis.

Kerk van St. George, Caïro, Egypte

In de voetstappen van de Heilige Familie

De Heilige Familie: Baby Jezus, de Maagd Maria en Sint Jozef vluchtten naar Egypte, nadat een engel in een droom aan Jozef was verschenen en hem waarschuwde voor een complot van de jaloerse koning Herodes om het kindje Jezus te doden. Hun pelgrimstocht naar veiligheid is niet alleen van nabij opgemerkt en gevolgd door pelgrims die proberen hun voetstappen na te volgen, maar heeft ook kerken, kloosters en zelfs vakantieoorden geïnspireerd, zodat reizigers zich spiritueel kunnen verbinden met deze bijzondere en historische reis.

Hoewel sommige van de plaatsen die je tijdens deze excursies kunt bezoeken geen bekende namen zijn, waren veel ervan van groot belang in de tijd van Christus. Een van de eerste tussenstops tijdens de rondreis is Tell Basta, wat de huidige naam is voor de stad die momenteel de ruïnes van Bubastis herbergt. Bubastis was de hoofdstad van Egypte ten tijde van de 22e Egyptische dynastie.

In het Oude Testament profeteerde Ezechiël dat de eens zo trotse faraonische stad Bubastis in puin zou vallen. In het Koptische geloof stortte de tempel blijkbaar in toen de Heilige Familie deze stad betrad. In Tell Basta bevindt zich naast de oude ruïnes een put uit de 1e eeuw, die volgens velen door Jezus is aangelegd. Veel reizigers dronken vroeger uit deze put, maar om hygiënische redenen kan dat niet meer.

Hun weg voerde hen langs vele andere plaatsen, waaronder Samannud, waar zij enkele weken bij de plaatselijke bevolking verbleven. Hier is een door Jezus gezegende bron te vinden, en er is een relikwie van een granieten kom waarin de Maagd Maria haar brood bakte. In de westelijke Delta kunt u de Voetstappen van Jezus in Sacha bereiken. Het verhaal gaat dat baby Jezus dorst had, maar Maria kon geen water vinden. Toen zij hem op de grond legde, ontsprong er een beekje onder zijn voet. De Koptische kerk gelooft dat Christus zijn voetafdruk heeft achtergelaten op een rots die in de Sakha-kerk is gevonden. De rots was eeuwenlang verborgen uit angst voor diefstal, en werd pas onlangs opgegraven.

Christendom in het moderne Caïro

De Heilige Familie kwam uiteindelijk terecht in Matariya, dat nu een voorstad is van het moderne Caïro. Daar staat een plataan die ooit onderdak bood aan de Heilige Familie. Hij wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde bomen van het land en is onlangs gerenoveerd door het ministerie van Oudheden.

Terwijl de oorspronkelijke boom die de Heilige Familie beschermde inmiddels is afgestorven, werd een andere boom in zijn plaats gekweekt door een groep monniken die enkele van de nog gezonde takken verwijderden en plantten.  Momenteel is er een derde generatie van de boom, die werd geplant op de binnenplaats van de nabijgelegen kerk van de Heilige Maagd Maria. Op dit moment is er een derde generatie van de boom die nog steeds vruchten draagt op dezelfde plek waar de Familie haar toevlucht zocht.

De plek zou nog steeds gezegend zijn, zoals blijkt uit een verhaal over een groep Franse soldaten die hun toevlucht zochten bij de kapel bij de boom, nadat ze een huidziekte hadden opgelopen. Een priester van de kapel nam sap van de boom en wreef het op de zweren van de soldaten, waarna zij werden genezen. Er staan vage letters op de bast van de tweede generatie boom waar de soldaten hun naam in zouden hebben gekerfd om het wonder te vieren.

Beschouwd als een van de meest prominente christelijke plaatsen in Egypte, zijn er nu verschillende andere hoogtepunten te zien bij een bezoek aan deze locatie. De tuin zelf heeft nieuwe toevoegingen die het gevolg zijn van de renovatie. In de galerij bij de boom zijn nieuwe schilderijen te zien, waarvan er een is geschilderd door een jonge Koreaanse kunstenaar. Ook dit speelt in op de mooie betekenis van een bezoek als dit. Een bezoek aan het christelijke monument van een beroemde islamitische stad, met een schilderij van een plaatselijke Koreaan is een perfecte metafoor voor de schoonheid van reizen naar een land als dit om de geschiedenis van Christus op een andere manier te ervaren.

Koptisch Caïro en de Hangende Kerk

Koptisch Caïro is het christelijke deel van het oude Caïro. Veel belangrijke historische plaatsen en kerken bevinden zich hier, zoals het Babylon Fort, de Hangende Kerk en de Abu Serga, ook bekend als de Sint Sergius en Sint Bacchus Kerk.

De Abu Serga is gebouwd op een crypte waar de Heilige Familie tegen het einde van hun reis enige tijd doorbracht. Het wordt beschouwd als een van de oudste kerken in Egypte, want het werd gebouwd in de 4e eeuw. Het was de plaats waar vele hoofden van de Koptische Kerk werden aangesteld. Je kunt hier de crypte bezoeken waar de Familie haar toevlucht zocht, en een door Christus gezegende bron bezoeken. Er zijn vele prachtige kunstwerken in Koptische stijl te zien.

De Hangende Kerk staat ook bekend als de Kerk van de Maagd Maria. Velen geloven dat het een van de eerste kerken is die in Basilicaanse stijl is gebouwd. De kerk zelf is een architectonisch wonder, het decor in de kerk is een wonder om te aanschouwen. De iconografie in de kerk is op zich al een reden om deze belangrijke plaats van aanbidding te bezoeken. Er zijn in totaal 110 beeltenissen in de kerk.

Naar Egypte reizen om deze wonderen te ervaren

Het ervaren van dit belangrijke moment in de christelijke geschiedenis laat je niet alleen dichter bij je geloof komen, het biedt een spirituele manier om te begrijpen hoe de Heilige Familie zich gevoeld moet hebben toen ze naar deze wonderlijke plaatsen reisde. Ook kun je begrijpen hoe dit belangrijke moment in de geschiedenis niet alleen jezelf beïnvloedt, maar ook degenen die de Heilige Familie onderweg zegende.

Het Egyptische ministerie van Oudheden heeft er nauwlettend op toegezien dat deze plaatsen gekoesterd worden en dat iedereen ze nog steeds kan bezoeken en bekijken en ze in hun glorie kan ervaren. Een reis naar deze bezienswaardigheden biedt een belangrijke les in hoe de invloed van Christus door dit land reisde en welke invloed dit had op het hele land. Dit is een waardevolle les die vooral opgaat in een land met zo’n rijke en belangrijke geschiedenis.

Om naar Egypte te reizen heb je een visum nodig. Het visum voor Egypte is eenvoudig aan te vragen en kan volledig online worden gedaan. De meeste reizen die je meenemen op de Vlucht van de Heilige Familie naar Egypte duren ongeveer een week. In deze gevallen is een regulier visum voor Egypte meer dan voldoende, en heb je nog tijd om andere wonderen in Egypte te zien en mogelijk zelfs te genieten van de prachtige badplaatsen. Een regulier visum voor één inreis in Egypte is 30 dagen geldig, dus genoeg tijd om van al deze dingen te genieten.

Als je echter besluit dat je eventueel ook meerdere reizen wilt maken, misschien ook extra excursies wilt maken waarbij je belangrijke plaatsen bezoekt waar Mozes woonde en reisde, dan is er altijd een optie om wat langer te blijven, of terug te komen, in welk geval het multiple-entry visum een goedkopere optie is. Met een multiple-entry visum kun je telkens 30 dagen binnen een periode van 180 dagen in Egypte verblijven. Of, als je kiest voor een multiple-entry visum, kun je over de Rode Zee reizen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het verlaten van het land en opnieuw een visum aan moet vragen.

< Terug