< Terug

Toen hij het slachtoffer zag liggen…

Lucas 10:31-32 (bij Lucas 10:25-37)

De voorganger roept één kind naar voren en laat het alleen vooraan staan. Dan roept de voorganger een tweede kind dat naast het eerste kind gaat staan. Vraag aan het eerste kind: Hoe voelde het om daar alleen te staan? Een beetje eng? Het is voelt vast fijner dat er nu iemand naast je staat.

Iemand die naast je staat als je daar behoefte aan hebt, noemen we een naaste.

Je naaste helpt je als je hulp nodig hebt. Jullie helpen vast weleens thuis of op school. Helpen is fijn. Zeker als je het uit jezelf doet en als het niet móet! Soms wil je helemaal niet helpen. Hebben jullie dat ook weleens?

Maar nu andersom: Is het prettig als jij geholpen wordt? (Laat de kinderen reageren.)

Soms is het echt nodig, bijvoorbeeld als je gevallen bent, maar soms is het niet nodig, bijvoorbeeld als je moeder je helpt met aankleden terwijl je het best zélf kunt.

Straks horen we een verhaal over mensen die erg gelovig zijn maar niet willen helpen, en over iemand die wel helpt maar van wie je dat helemaal niet zou verwachten!

Als uw kerk over een beamer beschikt, kunt u het schilderij van Vincent van Gogh van de Barmhartige Samaritaan projecteren. (Zie Google: Barmhartige Samaritaan, Vincent van Gogh.) Als de kinderen uit de kinderdienst terugkomen, kunnen ze vast vertellen wat het schilderij voorstelt!

< Terug