< Terug

Uitverkoop

Bij Matteüs 20,1-16 en 1 Korintiërs 9,24-27

Nieuwe voetbalschoenen

In de etalage van de sportwinkel staan nieuwe voetbalschoenen. Je weet niet wat je ziet. Aan de zijkant van de schoen zitten verschillende kleuren. Het lijken wel vlammen. Er zitten stevige noppen aan de onderkant, en aan de bovenkant zie je stroeve randjes voor goeie effectballen. ‘Van echt kangoeroeleer!’ staat er op een bordje bij. Natuurlijk van het bekende merk Like. De kinderen verdringen zich voor het raam. Maar… wat ze kosten! Wel 250 euro. Dat heeft niemand van hen, zo veel geld. Behalve natuurlijk Jeremy met zijn steenrijke ouders. De volgende dag zie je hem al trots lopen op het veld met zijn gloednieuwe Likes.

Na de wedstrijd gaan de kinderen weer kijken bij de etalage. Kijk! De schoenen zijn opeens afgeprijsd. Voor 150 euro kun je ze ook al krijgen. Lotte, de aanvoerder van het meisjeselftal, weet het al. Ze gaat haar oma de oren van het hoofd zeuren. Wedden dat het lukt. En ja hoor. De volgende dag zie je haar blij over het veld rennen op haar Likes. Hard dat ze gaat!

Meedoen

De andere kinderen blijven na de training op weg naar huis een beetje chagrijnig staan bij de etalage. Maar wat is dat! Ze zijn alweer afgeprijsd. Voor 100 euro heb je nu echte Likes! Dat moet lukken, denkt Bram. Ik leen het gewoon van mijn oudere broer. Die Bram! De volgende dag komt hij aanzetten op Likes. Maar als de kinderen weer gaan kijken bij de sportwinkel, blijken ze nog maar 50 euro te kosten. Dat laat Pieter er niet bij zitten. Hij wast alle auto’s in de hele straat en de volgende dag zie je hem ook op zijn splinternieuwe Likes. Alleen met Lizzy wordt het niks, de kleine aanvaller van het meisjesteam. Geen cent te makken. Maar dan staat op het prijskaartje in de sportwinkel opeens 20 euro. Laat ze dat nou nog net in haar spaarpot hebben zitten! Als zelfs Lizzy op Likes komt aanlopen, heeft Jeremy de pest in: ‘Iedereen heeft zomaar echte Likes!’ Maar als ze gaan voetballen, de jongens tegen de meisjes, heeft hij geen tijd meer voor geklaag. Die Lizzy komt daar aanstormen met de bal!

Het wordt verschrikkelijk spannend. Allemaal op nieuwe Likes!

Tips

– Geef de kinderen deze stellingen mee om over door te praten:
1. Als mensen niet kunnen meedoen, wordt het er niet leuker op.
2. Winnen doe je niet in je eentje.

– Liedsuggestie: LB 991, ‘De eersten zijn de laatsten’.

< Terug