Menu

Basis

Van steigers, speeltuinen en honden laantjes

Voorbeelden van wat kan helpen om goede banden te smeden in een buurt.

Goede buren zijn, gaat verder dan het contact met je directe buren. Een goede buurtgenoot zijn, hoort er ook bij: voor je straat en je buurt zorgen. Dan helpt het als straten en buurten zo zijn ingericht dat ze ontmoetingen tussen mensen bevorderen. Terloopse ontmoetingen: door bankjes, een speeltuintje, een jeu de boules baan. Meer structurele ontmoetingen: door een buurttuin, buurtwinkels of een buurthuiskamer bijvoorbeeld. Al blijven die ontmoetingsplekken leeg als er geen mensen zijn die ze bevolken, als mensen geen initiatief nemen tot contact.

Mind the gap

In de binnentuin van een huizenblok in de Amsterdamse wijk de Baarsjes werden zoveel mogelijk kabelbaantjes gespannen tussen de balkons. Er hingen rieten mandjes aan, waarin buren van alles aan elkaar konden sturen. En dat gebeurde volop: kaartjes, zelfgebakken brood, boeken, pompoen, flessen wijn, bloemen pendelden naar de overkant. Theoloog Rikko Voorberg verzorgde deze installatie ‘Mind the Gap’ om de onderlinge verbinding in de buurt te versterken. Hij deed dit tijdens de ‘Week tegen eenzaamheid’ in 2018, die hij omdoopte in de ‘Week van verbinding’’.

Michi-Noeki’s

In verschillende Nederlandse steden zijn plannen voor Michi-Noeki’s: ‘halteplaatsen in een wijk’, waar mensen even naar het toilet kunnen, kunnen schuilen, uitrusten, met elkaar kunnen praten en een kopje koffie drinken. Het is geïnspireerd op de Japanse Michi-No-Eki’s: rustplaatsen langs drukke routes, die ook bijdragen aan het welzijn van mensen uit een buurt en ontmoetingen.

Een Michi-Noeki kan worden ingericht in een winkel, een café of in een oud elektriciteitshuisje. Er is altijd iemand aanwezig, meestal zijn dat één of twee vrijwilligers. De plek moet goed bereikbaar en toegankelijk zijn, en de openingstijden moeten ruim zijn.

Groen in de buurt

Buurttuinen, groentebakken, buurtboerderijen, wormenhotels en groenstroken – het wemelt van de initiatieven om buurten en dorpen te vergroenen en daar als bewoners zelf aan mee te helpen. Dat nodigt uit tot contact en samen tuinieren.

In Bunnik beplantten bewoners op de ‘Nationale Boomspiegeldag’ alle 14 boomspiegels in hun straat. Een boomspiegel is het stukje grond rond een boomstam dat nodig is om de boom lucht en water te geven. Alle buren kwamen helpen met het los maken van de grond, aarde opbrengen, planten en begieten. De kinderen hebben overal bordjes neergezet voor de wandelaars (en honden) die er nog niet aan gewend zijn dat de boomspiegels zo mooi beplant zijn.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken