< Terug

Verloren en gevonden

Bij Jesaja 30,15-18(21) en Lucas 15,1-10

Verloren en gevonden

Op deze zondag staat een geliefd kinderverhaal op het rooster, namelijk het verloren schaap. Natuurlijk kun je iets doen rondom het thema ‘verloren en gevonden’, zoals met deze suggesties.

Help, onze dominee is zoek

Als het bij je gemeente past, kun je de dienst laten beginnen zonder voorganger (voorganger blijft achter in de kerkenraadskamer). Na het welkom (en evt. intochtslied) toch lichte paniek en vraagt de ouderling van dienst de kinderen mee te helpen zoeken naar de dominee, die zich natuurlijk goed verstopt heeft. Uiteindelijk vinden ze hem en kan de dienst ‘echt’ beginnen. Gesprekje rond de lezing kan gaan over de vraag hoe de kinderen het vonden om op zoek te gaan naar de dominee. Interview juist nu ook de aanwezige kerkgangers hoe het voor hen was om alleen achter te blijven.

Zoek het verloren schaap

Op tafel liggen vijftien tot twintig verschillend gekleurde schapen, uitgeknipt uit gekleurd karton. Eén van de kinderen wordt als herder gekozen. Terwijl de herder niet kijkt, wordt een van de schapen weggehaald. Welke is weg? Kan de herder ontdekken welk van de gekleurde schapen het verloren schaap is? Begin makkelijk met een goed opvallende kleur, maak het daarna moeilijker door een kleur weg te halen die sterk op een andere kleur lijkt.

Het verloren schaap is geen zielig schaap

Vaak wordt het schaap dat verloren is geraakt, ook neergezet als een zielig schaap; helemaal omdat het op de schouders van de herder genomen wordt. Wil je dat beeld eens ‘corrigeren’ door er een eigenwijs schaap van te maken, vertel dan het verhaal eens door de ogen van Lotje (prentenboek Lotje van Anu Stohner en Henrike Wilson, Lemniscaat, ISBN 9789056376710).

De verbinding tussen de beide schriftlezingen (Oude Testament en Nieuwe Testament) ligt echter niet in het zoeken en vinden-thema, maar in de thematiek van om hulp roepen – en de roep beantwoorden. Jesaja zegt dat God wacht en klaarstaat om de hulproep van zijn volk te beantwoorden. De herder mist zijn schaap en zoekt hem op, en staat zo klaar om de hulproep te kunnen beantwoorden. Misschien kun je iets vertellen over een situatie in de buurt (kijk eens in de lokale media) waarin iemand geholpen werd die zelf in een benarde positie zat.

< Terug